Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Stor forskjell på kjøttinnholdet.

Grillsesongen er godt i gang, og Bramat.no har nok en gang tatt en titt på grillpølser for å se om det er noen som er «sunnere» enn andre. I år har vi fått noen nye typer som inneholder betydelig mer kjøtt enn taperne.

Greit med pølser til middag?

Både for helsas skyld og for miljøet, bør vi begrense inntaket av kjøtt. I forhold til helsa er det i tillegg viktig å begrense inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt som pølser og annen farsemat. Pølser er derfor ikke det sunneste vi kan spise. Men, velger du en av de «sunneste» pølsetypene i denne testen, lager litt salat eller grønnsaker ved siden av, og ikke spiser altfor mange pølser av gangen, kan pølser være et helt greit middagsalternativ innimellom.

Tips til styrketrening du kan gjøre ute og hjemme

Sjekk kjøttinnholdet på pølsene

I denne testen har vi valgt å bare sammenlikne «vanlige» grillpølser, og har ikke tatt med såkalte spesialpølser. Den største forskjellen på grillpølser og spesialpølser, er at spesialpølsene ofte inneholder en betydelig større andel kjøtt enn de tradisjonelle grillpølsene. Jo mer det kjøtt det er i en pølse, jo bedre er det. Rent kjøtt inneholder mindre kalorier, mindre salt, mer jern og protein, og langt mindre fett enn farsemat.

Sjekk derfor kjøttinnholdet når du kjøper pølser. I løpet av den siste tiden har det også dukket opp grillpølser som inneholder en høy andel kjøtt.

Bramat tester salami

Fremdeles en del salt og mettet fett

De fleste av oss får i oss dobbelt så mye salt som anbefalt, og mange spiser for mye mettet fett. Selv om det går tregt, jobber en del av produsentene med å få ned saltinnholdet i matvarer som pølser. Men det er fremdeles nokså mye salt i pølser. Mange inneholder også mye mettet fett. Ønsker du sunnere pølser bør du altså velge de typene som inneholder minst salt og mettet fett.

En teskje salt om dagen er mer enn nok!

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grillpølser. Vi har valgt å kun ta med pølser som enten heter "grillpølser". Alle "spesialpølser" som lammepølser og ulike pølser med urter og krydder, tester vi i en separat test. Grunnen til dette, er at disse pølsene ofte er til et litt annet bruk, har en litt annen målgruppe, og ofte spises med annet tilbehør enn den tradisjonelle grillpølsen.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, karbohydrater, mettet fett, salt og andel kjøtt. Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens innhold av, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), mettet fett og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de ”sunneste” får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hvilken grillpølse syns du smaker best?
 • 12 Votes
  Coop Grillpølser, Fatland Sandefjord AS
  5.38%
 • 6 Votes
  Folkets Ostegrill med bacon, Unil AS
  2.69%
 • 26 Votes
  Gilde Go' og mager grillpølse, Nortura SA
  11.66%
 • 29 Votes
  Prior Grillpølse av kylling og kalkun, Nortura SA
  13%
 • 3 Votes
  First Price Grillpølser, Unil AS
  1.35%
 • 1 Vote
  Xtra Grillpølser, Fatland Sandefjord AS
  0.45%
 • 63 Votes
  Gilde Grillpølse, Nortura SA
  28.25%
 • 5 Votes
  Finsbråten Ost & chiligrill, Finsbråten AS
  2.24%
 • 6 Votes
  Finsbråten Grillpølser, Finsbråten AS
  2.69%
 • 28 Votes
  Gilde Ostegrilll, Nortura SA
  12.56%
 • 14 Votes
  Gilde Bacongrill, Nortura SA
  6.28%
 • 16 Votes
  Gilde Grillpølse chili & ost, Nortura SA
  7.17%
 • 3 Votes
  REMA 1000 Prima Grillpølser, Nordfjord Kjøtt AS
  1.35%
 • 5 Votes
  Coop Ostegrill, Fatland Sandefjord AS
  2.24%
 • 6 Votes
  Nordfjord Grillpølser, Nordfjord Kjøtt AS
  2.69%
← Tilbake
Total 223 Votes

Article Index

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

 • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
 • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
 • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke