Foto: Erik Helgeneset

Mye sukker i taperne!

Frokostblandinger kan være en sunn start på dagen hvis man velger typer som inneholder mye fiber og fullkorn og lite sukker. Men mange frokostblandinger inneholder forholdsvis mye sukker og energi. Særlig de som inneholder mye tørket frukt. Forrige uke testet vi frokostblandinger. Denne uken har vi testet müsli, crüsli og granola.

Bramat tester frokostblandinger

Mye tørket frukt = mye sukker

Müsli, crüsli og granola er frokostblandinger som er laget av valset korn. Forskjellen på müsli og crüsli er at crüsli er bakt i ovn, gjerne med søtning som sukker, juice eller honning. Granola er egentlig bare et annet navn for crüsli.

Mange oppfatter müsli som sunnere enn andre typer frokostblandinger. Sannheten er at en del müsli, crüsli og granola inneholder langt mer sukker enn hva du finner i mange andre frokostblandinger. Det høye sukkerinnholdet i en del müslityper, skyldes at de inneholder en del tørket frukt og bær. Frukt og bær er sunt, men når de er tørket blir sukkerinnholdet mye mer konsentrert. Vil du ha en frokost uten for mye sukker, bør du derfor velge en type som ikke inneholder for mye tørket frukt/bær.

Kan fremstå sunnere enn de er

Som forbruker kan det være vanskelig å velge ut de sunneste frokostblandingene. Både fordi det er mye å velge mellom, og fordi en del frokostblandinger har navn og design som gjør at de fremstår som sunnere enn de er. En müsli eller frokostblanding som har bilder av frukt eller bær på emballasjen kan for eksempel fremstå sunnere enn andre typer uten at den nødvendigvis er det. Vær også oppmerksom på at selv om det står «uten tilsatt sukker» på en frokostblanding, så kan den være tilsatt eplejuicekonsentrat som inneholder mye fruktsukker.

Mest fiber og minst sukker i vinnerne

Når du velger en frokostblanding eller müsli, er det lurt å sjekke fiberinnholdet.
En frokost med mye fiber vil ha en positiv innvirkning på blodsukkeret ditt hele resten av dagen. Du vil føle deg mettere, mer opplagt, og mindre sugen på noe søtt. De aller fleste får i seg mindre fiber enn anbefalt. Fiber er bra for fordøyelsen, vekten, blodsukkeret og helsa. Når du velger müsli eller andre typer frokostblandinger, gå for de som inneholder mye fiber og lite sukker slik som vinnerne av denne testen.

Mat for deg som vil ned i vekt

Müsli etter trening

Selv om de fleste av oss bør velge frokostblandinger med lite sukker og mye fiber til hverdags, kan du som trener mye gjerne spise müsli/crüsli med et litt høyere sukkerinnhold etter en treningsøkt. Da trenger du påfyll av både karbohydrater og protein, noe som gjør müsli/granola med melk eller yoghurt er et supert restitusjonsmåltid.

Mat og trening

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg müsli, crüsli og granola som finnes i de største dagligvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye sukker, fiber, protein, mettet og umettet fett de inneholder. Vi har latt mengden sukker og fiber telle dobbelt, ettersom mange får i seg for mye sukker og for lite fiber.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='115' view_result='0' width='0' position='center'}