Foto: Erik Helgeneset

Mye salt i alle, men stor forskjell på fettinnhold.

Feta er en tradisjonell gresk ost laget av sauemelk og geitemelk som er modnet og lagret i saltlake. Selv om tradisjonell Fetaost kan lages av melk fra kun sau og geit, finnes det også «fetaoster» laget fra en blanding av melk fra sau, geit og ku, eller bare av melk fra ku.

Men for at osten skal kunne kalles for feta, må den være laget i Hellas. Liknende oster som er produsert i andre land har derfor andre navn som hvit ost, salatost osv. I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i feta og fetaliknende oster.

Slik bruker vi fetaost

Fetaost er en fast ingrediens i gresk salat, men egner seg godt i mange andre retter og salater. Osten kan for eksempel brukes i pai, omelett, på pizza, som fyll i kyllingfileter, på pasta osv.

I denne testen har vi sammenliknet alle typer fetaoster, både de som kan kjøpes på blogg, og de som ligger i en oljelake. Sistnevnte passer godt i salater, der oljelaken også kan fungere som en dressing. Disse inneholder mer fett enn ostene på blogg, men til gjengjeld er dette fettet umettet, altså av den sunne typen. Bruker du denne typen feta kan du dessuten selv velge om du vil ha med oljen eller kun spise osten.

Salat til middag

Mye salt i alle

Fetaost inneholder mye salt, noe som gjør at vi ikke bør spise altfor mye av det. Bruker du fetaost i matlaging, er det derfor lurt å droppe saltet. Selv om salt er noe vi bør begrense inntaket av, er det verdt å vite at vi kan trenge mer salt hvis det er varmt og vi svetter mye. Gjennom svette taper vi nemlig både væske og salter. På varme sommerdager er en gresk salat med fetaost derfor et bra valg der du kan spise den salte osten med god samvittighet.

En teskje salt om dagen er mer enn nok

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sammenliknet innholdet av mettet fett, umettet fett, protein og salt. Mye salt og mettet fett har trukket ned, mens innholdet av umettet fett og protein har trukket opp. Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den "sunneste" får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.