Foto: Cathrine Borchsenius

Er det dumt å smøre bakeformen med olje? Ernæringsfysiologen svarer.

Hei, jeg har et spørsmål. Det gjelder valg av olje til smøring av brødform. Jeg vil unngå at det dannes transfettsyrer under steking, og lurer på hvilken olje jeg bør velge. Jeg bruker hovedsakelig olivenolje, ev. en blanding med raps, men burde jeg egentlig droppe olje og heller bruke bakepapir i brødformen for å unngå faren for danning av transfettsyrer rundt hele brødet?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål!

Det er en vanlig misforståelse at det dannes transfett når fett varmes opp. Det stemmer ikke! Det stemmer at det kan dannes ugunstige stoffer hvis man varmer opp olje på høy temperatur, men det er ikke transfett som dannes.

Som du sikkert vet, er transfett en type fett vi ønsker å unngå, blant annet fordi det øker kolesterolet. Transfett er noe som dannes industrielt ved delvis herding (hydrogenering) av vegetabilske og marine oljer der oljene utsettes for høyt trykk og høy temperatur. Transfett dannes også naturlig i fordøyelsesprosessen hos drøvtyggere. Derfor er det litt transfett både i melk og kjøtt av drøvtyggere som storfe og sau.

Du kan lese mer om transfett her: https://bramat.no/kosthold/livsstil/101-derfor-er-transfett-farlig?

Men så tilbake til det du egentlig spør om: Mange tror som deg at det dannes transfett når man varmer opp olje eller margarin, men det gjør det altså ikke. Likevel skal man ikke bruke for høy temperatur når man varmer opp olje fordi det ved høye temperaturer skjer en oksidering/harskning av oljen og det dannes ugunstige stoffer.

Jo mer flerumettet fett det er i en olje, jo lettere skjer det en oksidering. Olivenolje og rapsolje inneholder mindre flerumettet fett enn for eksempel soyaolje og solsikkeolje, og bør derfor foretrekkes fremfor andre oljer ved steking.

Velger man olje til steking er det best å steke på middels høy temperatur, opptil 150 grader over lengre tid, eller opp til 220 grader ved svært kort tid. Blir oljen for varm dannes det ugunstige stoffer.

Du kan lese mer om fett til steking her: https://bramat.no/kosthold/matvarer/2218-hva-slags-fett-bor-vi-steke-i?

Så, fortsett gjerne å bruke raps, olivenolje eller smør når du smører bakeformen!

Beste hilsen Cathrine