Foto: Thinkstock

Mange av oss steker i olje, men hvor sunt er det egentlig?

Noen tror at det dannes transfett når man varmer opp olje eller margarin, men det er feil. Likevel skal man ikke bruke for høy temperatur når man varmer opp olje fordi det ved høye temperaturer skjer en oksidering/harskning av oljen og det dannes ugunstige stoffer.

Bruk oliven- eller rapsolje

Jo mer flerumettet fett det er i en olje, jo lettere skjer det en oksidering. Olivenolje og rapsolje inneholder mindre flerumettet fett enn for eksempel soyaolje og solsikkeolje, og bør derfor foretrekkes fremfor andre oljer ved steking.

Vær oppmerksom på at olivenolje, særlig den kaldpressede jomfruoljen, ofte er smakssterk og kan gi en dominerende og vond smak når den varmes opp.

Ikke høy temperatur over lang tid

Velger man olje til steking er det gunstigste å steke på middels høy temperatur, opptil 150 grader over lengre tid, eller opp til 220 grader ved svært kort tid. Blir oljen for varm dannes det ugunstige stoffer.

Hvis du freser løk eller hvitløk i olivenoljen som varmes opp i pannen, tåler oljen høy temperatur bedre. Løken inneholder nemlig spesielle svovelholdige antioksidanter som beskytter oljen mot å oksidere under oppvarming.

Gjerne flytende margarin

Et problem med olje er at det er vanskelig å se når den er varm nok, slik at den fort blir for varm. Dette er et argument for å bruke flytende margarin istedenfor olje når du steker. Margarin inneholder melkepulver som blir brunt ved høy temperatur. Dette gjør det enklere å se når fettet er varmt nok slik at man kan steke maten.

Smør for smakens skyld

Mange tror at smør er strengt forbudt, men det er faktisk ikke så ille å steke i smør. Smør gir en god bruningseffekt og en fin stekeskorpe.

Smør inneholder dessuten mye korte fettsyrer som gir en stekedamp hvis det varmes opp til for høy temperatur. I likhet med flytende margarin er det derfor også lett å se når smøret er varmt nok for steking.

De fleste er vel også enige om at det er en spesielt god smak når man steker i smør, så når en steker biff, egg eller andre ting som lett tar smak av det fettet det stekes i, kan det kanskje være en idé å bruke smør.

Steker du en biff er det dessuten ikke så altfor mye fett som trekker inn i kjøttet. Det meste blir liggende i pannen. Så lenge du lar dette fettet bli liggende og ikke heller det over maten før du spiser, kan du være trygg på at du ikke får i deg for mye kalorier og mettet fett.