Foto: Tine Poppe, fra boka "Tren deg sprek, spis deg slank"

Jeg er ei jente på 22 år og har ofte dårlig tid. Jeg passer på å prioritere trening i hverdagen, men rekker ofte ikke å spise middag før jeg trener. Merker at jeg har lite energi til å gi det lille ekstra på trening. Samtidig føler jeg at treningen ikke gir meg det overskuddet jeg skal ha. Som regel er siste måltid før trening lunsjen min som er 12.00. Jeg begynner å trene rundt 16-17. Jeg rekker absolutt ikke å lage meg noe mat, men har du noen tips til hva jeg kan få i meg sånn i farta? Jeg trener både styrke og kondisjon.

Hilsen Line


isabel
Isabel Helen Christoffersen har en bachelor i idrettsvitenskap fra Norges idrettshøyskole, og Bachelor i ernæring fra Atlantisk medisinske høyskole.
Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei Line

Fint at du prioriterer trening, selv i en travel hverdag. Men husk at det ikke treningen ikke skal bli en stressfaktor for deg og at du er flink til å få i deg tilstrekkelig med næring. Det er viktig for at du skal få mer energi og overskudd, slik som treningen er ment til å gi.

Når det gjelder kosthold og trening, så er det viktig med riktig ernæring for å prestere optimalt og samtidig føle at du har energi nok under treningsøkten. Det er slik at trening på tom mage gir mindre energi og utbytte av økten fordi du rett og slett ikke har noe å gi. Ved å få i deg riktig er næring til rett tid vil du klare å yte ditt beste under økten, og da vil du også se at resultatene kommer raskere.

I forhold til hvilke matvarer du bør velge, er det viktig å tenke på hvilke næringsstoffer du trenger før trening. I forbindelse med trening spiller karbohydrater en sentral rolle. Karbohydrater er nemlig den viktigste energikilden til kroppen. For at du skal ha energi gjennom hele treningsøkten er det viktig at du velger de grove karbohydratene slik at energien frigjøres langsomt, og holder gjennom hele økten. 

Proteiner er også en nøkkelfaktor når det gjelder kost og trening, fordi proteiner gir byggesteiner til musklene våres. Ergo bidrar proteiner til muskelvekst og hindrer at du bryter ned musklene. Etter trening trenger du både protein og karbohydrater. 

Jeg anbefaler deg at du får i deg et måltid 2 timer (maks 3 timer) før trening. Dette måltidet skal  bestå av karbohydrater, men også litt proteiner. Ut i fra hvilket tidspunkt på dagen du skal trene kan du velge mellom:

  • Brødmat med egg, kjøtt, fisk eller ost
  • Kornblanding med melk/yoghurt
  • Middag/lunsj med mye ris/pasta/potet (fortrinnsvis fullkorn)

En skyr med korn, eller en Yt mellommåltidsdrikk kan også passe fint før trening. Husk å få I deg nok væske for å sikre at du er i væskebalanse, minst 5 dl siste 2 timer før treningen.

Et godt tips er å planlegge måltidene dine og ta med ekstra matpakke på skole/jobb slik at du får tilført kroppen tilstrekkelig med næring før trening. Da vil du føle at energien holder lenger og at du klarer å yte mer på trening.

Isabel Helen Christoffersen, Personlig trener og ernæringsfysiolog