Foto: Thinkstock

Mye brukt men dårlig dokumentert. 

Mange føler for en frisk start både for kropp og sjel og da kan detox virke som en fristende, rask løsning. Men er det egentlig det?

Hva gjør en detox?

Detox-produkter markedsføres gjerne som rensende, avgiftende eller en hjelp til «å få kroppen i balanse». Detox er blitt et så innarbeidet begrep at mange neppe stiller spørsmålstegn ved disse påstandene engang, selvsagt trengs en detox i ny og ne for å rense kroppen!

Detox-produsentene er ofte ganske vage i forhold til hva produktene deres egentlig gjør. De krydrer informasjonssidene sine med vitenskapelige ord og uttrykk, uten at det legges ved noen forskningsresultater der effekten av produktet faktisk er vist.

Her er et par eksempler:

«…tabletten inneholder løvetann, som støtter oppunder en sunn urinproduksjon.»

«Ved en detox får man rett og slett bedre energi og mer ork.»

«Jeg(en detox-te som snakker direkte til deg, fristende sant?) kan hjelpe til med å redusere vekten, oppblåsthet, bedre fordøyelsen, stimulere immunforsvaret, forbedre hudens klarhet, gi økt energinivå, forbedret søvnkvalitet og lindre problemene forbundet med matintoleranse.» Yikes!

«Mariatistel gir Silymarin som øker produksjonen av Glutation. Denne renser forurensningene i kroppen og bygger opp en god lever og gallefunksjon»

Ved å bruke veldig generelle uttrykk som «støtter oppunder», «gir mer energi», «kan hjelpe med…» eller «forbedrer» kan produsentene gi inntrykk av at de hjelper mot veldig mye, samtidig som de egentlig ikke lover noe konkret. Det er også sjelden beskrevet akkurat hvilke toxins, eller giftstoffer, som produktet hjelper kroppen å fjerne. Er ikke det litt rart?

Men får vi ikke i oss masse miljøgifter som må ut av kroppen?

Det finnes uten tvil miljøgifter rundt oss som vi utsettes for gjennom mat og miljø. Farlige stoffer som kvikksølv, POP´s og BPA blir det heldigvis mindre og mindre av i miljøet ettersom de brukes mindre, og det er lite forskning som tyder på at dagens nivåer av disse i kroppen er skadelige. Dette er et område jeg ikke er fullstendig oppdatert på men det er uansett ingen som har vist at å gjennomføre en detox reduserer nivået av disse i kroppen.

Personer med friske organer, særlig nyre og lever, har veldig god evne til å fjerne uønskede stoffer fra kroppen raskt. Du har altså dine helt egne detox-organer som jobber kontinuerlig for at kroppen din skal holde seg frisk.

Er detox farlig?

Å gå et par dager uten å spise så mye og drikke et eller annet urtepreparat er stort sett helt ufarlig. Men det er rapportert tilfeller der folk har gått for langt uten å spise eller brukt mye av produkter som ikke inneholdt det de skulle og har avgått med døden.

Selvsagt går det sjelden så galt. Men det er en viss fare for å overdose på enkelte næringsstoffer, tilskudd, avføringsmidler eller vanndrivende midler. Kosttilskudd er også dårligere regulert enn legemidler så det er alltid en risiko for at du får noe annet enn det som står på pakken. Tar du andre medisiner, har diabetes, hjertesykdom, er under kreftbehandling eller har en annen kronisk sykdom ville jeg vært ekstremt forsiktig med å prøve detox-produkter og alltid diskutert det med lege.

Kort oppsumert

Alt i alt er detox altså produkter som:

  • Ikke sier hva de gjør
  • Skal hjelpe til med noe kroppen din klarer fint selv
  • Ikke har dokumentert effekt
  • Kan være skadelige hvis de brukes feil

Men, kan det ikke være lurt med en restart av systemet nå og da? Jeg skjønner den tanken, og senere i uken legger jeg ut mine tips for en sunn «detox»!

Kilder:
- Klein AV et al, Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence, J Hum Nutr Diet, 2015

Artikkelen her hentet fra Mari Eskerud sin blogg Eskerud ernæring