Foto:

Tenk kvalitet, vær bevisst på det du gjør. 

Konkurranser er ofte den beste treningen. Man er utvilt til start, konsentrert, best mulig forberedt og man tar ut det man har.

Trening er jo egentlig ganske enkelt. Tren på det du skal bli god i. Skal du blir god til å løpe, så løp mye. Sykle mye om du skal bli god å sykle, tren på lange løp om du skal bli god i lange løp og så videre. Men det er mange myter og feller å gå i likevel. Jo man kan trene hver eneste dag men man kan ikke trene hardt hver eneste dag!!

Mindre treningsglede med lite variasjon

Veldig mange jeg møter har ingen variasjon i treningen sin, dette gir mindre treningsglede og fremgang,. Kanskje ikke fremgang i det hele tatt. Bestemt deg for at du skal ha maksimal effekt på noen økter, dette betyr også at du skal være uthvilt/restituer etter forrige trening. Ha kvalitetsøkter 1-2 ganger i uka, utnytt motiverende gruppetimer, treninger med vennene eller dager der du er ekstra motivert. Tenk mer kvalitet enn å regne timer, mil eller økter. Det er sjelden de med flest harde økter som får best fremgang, da hadde seiersoppskriften vært enkel...

Vedlikeholde sier du?

Jo jeg hører det en del, men går jeg bak så er det ingen som er fornøyd med å trene i 6 måneder uten å verken ha blitt sterkere, bedre utholdenhet eller overskudd. Dette gjelder uansett om man er 20, 40 eller 60 år.

Vi har uansett alle litt forskjellig motivasjon for å trene. Noen trener for å bli best, noen fordi det er sosialt, andre kun fordi aktiviteten i seg selv er gøy. Noen liker det å trene på gruppetimer, andre bare det å være ute og trene. Du liker kanskje de harde øktene på sykkeltimen eller vil helst ha lange økter i marka?

Jeg mener at alt kan kombineres. Mitt utgangspunkt er at man bør gjøre det beste ut av situasjonen med små enkle men bevisste grep. Du kan for eksempel lage ukeplan eller tenke at du skal ha to harde, og en rolig økt til uka. Sett av dager og økter som er hellige. Tren gjerne hardt to dager på rad men ikke gjør det til en vane.

Viktig med restitusjon

Kroppen er kun mottagelig for en viss mengde trening og intensitet. Har du i tillegg en stressende jobb/hverdag eller mye fysisk belastning tåler kroppen tilsvarende mindre trening. Du må planlegge og variere dagene med rolige, middels og harde økte for å trene forskjellige egenskaper. La kroppen få tid til å bygge seg/restituere samt kroppens behov for variasjon for å få fremgang.

Du må med andre ord skjønne forskjellen på rolig, middels og hard trening og dette gjøres enkelt med pulsklokker og kjennskap til din egen puls. Dette kan dessverre ikke regnes ut, men må testes og erfares. Men de som kan styre intensiteten sin får oftest mest ut av treningen. Du bør alltid ha en ide om hva som skal trenes denne dagen, og sette navn på økta. Nesten like viktig er den psykiske variasjonen, den holder deg motivert lengre.

Tren kvalitet, det er så enkelt

Alt for mange havner kun i midtsjiktet. Alle sykkeltimene eller sykkelturene ute ender akkurat på samme måten, de blir så harde som man klarer. Dette gjør ofte at man aldri er 100% restituert/bygd opp og er aldri klar for å få en 100% effektiv treningsøkt. Man får heller ingen nye stimuli/sjokk/variasjon.

Organismen bygger seg alltid best opp med en belastning som er litt bedre enn forrige belastning, dette er progresjon. Gi kroppen nye sjokk, og variasjon. Dette gjør at organismen forbereder seg på neste sjokk med å bli litt sterkere eller mer utholdende siden forrige økt. Denne forberedelsen vedvarer i 3-4 dager så det er derfor viktig med stadige nye treningsøkter. Fast trening over lange tid gir også alltid best resultat, kontra "skippertak" trening.

Vær impulsiv!

Har du planlagt rolig trening, ekskluderer absolutt ikke at du plutselig ender opp med supertung økt, på en perfekt dag i skiløypa. Kompisen utfordrer deg i det stille og dere ender med å spurte opp hver bakke. Det hender man drar max på en B2B gruppetime, eller digger den nye musikken til instruktøren og flyter avgårde.

Utnytt økter alt bare fungerer man må bare justere uka deretter så ikke alle ukas økter ender opp på denne måten. Slike økter skal man virkelig ta vare på! Man må bare være bevisst på hva man har gjort og skal gjøre videre.

Vær smart

Varier mest mulig mellom hardhet og lengden på øktene. For mosjonisten som ikke har konkurranse som mål, varier også på bevegelsesmåter. Utnytt dager du er ekstra motivert for å ha en tøff økt. Tren også rolige økter for å få tilbake overskuddet og samtidig trene på andre egenskaper. Unngå alt for mange lapskausøkter, der du kun trener i midtsjiktet. Gi kroppen nye sjokk med variasjon i forhold til hardhet på øktene og gjerne to harde på rad i ny og ned så lenge du får 3-4 dager med rolige økter etter det.

Utnytt gode dager med gode venner og vær gjerne impulsiv. Utfordre hverandre og inviter andre inn i de gode øktene Bruk de gruppetimene som du virkelig klarer å ta deg helt ut, få av oss har egenskapen til å pushe Max alene. Disse timene er gull for deg. Vær lojal med deg selv. Bruk været og perfekte forhold til ekstra gode økter, kom deg ut når muligheten er der.