Foto: Erik Helgeneset

Sjekk innholdet av sukker og tomat!

Noen bruker ketchup på «alt», og mange bruker ketchup innimellom. Men hvor sunt eller usunt er egentlig ketchup? Det kommer an på hvor mye tomater og sukker det er i den ketchupen du velger, men det betyr også mye hva du spiser ketchup sammen med og hvor ofte du bruker det. 

Sunt med tomater

Tomater inneholder massevis av antioksidanter, og er spesielt rik på en antioksidant som heter lykopen. Et kosthold rikt på lykopen og andre antioksidanter, kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer. Lykopen er dessuten bra for huden, og kan bidra til at du blir mindre solbrent om sommeren. 

Det er faktisk også slik at tomater som er varmebehandlet, slik som tomatpuré, ketchup og sauser og laget av tomat, har bedre effekt på helsen enn rå tomater. Dette skyldes trolig at det frigjøres mer lykopen fra tomaten når den kokes, slik at kroppen lettere tar opp disse gunstige stoffene.

Desto mer tomater som inngår i ketchupen, desto mer næringsrik er den. Tomater inneholder også litt naturlig sukker samt en betydelig andel antioksidanter bl.a. betakaroten, lykopen, vitamin C og vitamin E.

Bekymret for hudkreft? Spis tomater!

Lite tilsatt sukker og mye tomater

Den ideelt sunne ketsjupen har mye tomat og lite sukker og salt. Vanlige tomater er ikke så veldig søte, derfor tilsettes sukker for at den skal bli søtere og lettere å like. Noen ketchuptyper inneholder søtstoff, det mener vi er unødvendig. Fremfor å velge en ketchup med søtstoff, anbefaler vi heller å velge typer som ikke inneholder så mye sukker, spise mindre ketchup, og heller begrense inntaket av sukker fra andre kilder som brus, saft, juice og andre sukkerrike mat- og drikkevarer som man ofte spiser langt mer av enn ketchup. 

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg ketsjup. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold sukker, salt og tomater. Desto mer tomater, desto høyere poengsum, mens innholdet av sukker og salt trekker ned. Andelen tomater ble ekstra vektlagt i testen. Vi har gitt plusspoeng til de typene som er økologiske, og minus til de som inneholder søtstoffer, noe vi mener er unødvendig i mat. 

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.