Foto: Erik Helgeneset

Mindre sukker enn før.

Runde brød i skiveform er enkelt, lett tilgjengelig og noe særlig barna liker. Dessuten passer det fin som turmat. Men hvor sunt er det egentlig?

Sunnere enn tidligere, men fremdeles mer sukker enn brød

Den største forskjellen på skivet brød og tradisjonelt brød er at skivet brød ofte inneholder mer sukker. Sukkeret i brødet gjør at det får en myk konsistens. En positiv ting er at sukkerinnholdet i skivet brød generelt er betydelig redusert sammenliknet med da vi tidligere har testet. Noen av de nyeste typene inneholder ikke bare lite sukker, men også bra med fiber.

Greit med fiber i vinnerne

Det er ikke bare sukkerinnholdet som har blitt lavere i skivet brød, men en del typer inneholder også mer fiber og fullkorn enn hva de gjorde tidligere. Men sammenlikner vi med skikkelig grovt brød inneholder de fremdeles lite fiber og fullkorn.

Slik finner du det groveste brødet

Flere tilsetningsstoffer i alle

For at skivet brød skal få den konsistensen og holdbarheten som produsentene ønsker inneholder de flere tilsetningsstoffer. Ett av disse er E471 (mono- og diglyserider av fettsyrer) som sammen med karragenan har fått en del negativ omtale i de siste årene. Dette tilsetningsstoffet har nemlig vist seg å kunne skape betennelsestilstander i mus. Kanskje er det derfor heller ikke så trygt for oss mennesker som man tidligere har trodd.

Ønsker du å begrense inntaket av E471 kan du bake brød selv. Da får du brød som er helt fritt for tilsetningsstoffer, og som heller ikke er tilsatt ekstra gluten.

Noen konsistensmidler kan være mer skadelige enn vi har trodd

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg runde brød i skivetform, som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har tatt utgangspunkt i brødenes innhold av sukker, fiber, salt, umettet fett og grovhetsprosent, og rangert dem i forhold til dette. Mye fiber, høy grovhetsprosent og innhold av umettet fett har trukket opp, mens mye sukker og salt har trukket ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og det minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.