Foto: Erik Helgeneset

Mye sukker i taperne!

Nøtter er sunt, og de fleste av oss kunne gjerne spist mer enn det. Men hva med nøtteblandinger tilsatt frukt, salt og ristet i oljer?

Derfor bør du spise mer nøtter

Nøtter inneholder mye fett, og dermed også mye kalorier. Hele 45- 75 % av nøttenes vekt består av fett. I teorien skulle man derfor trodd at de som spiser mye nøtter veier mer enn andre. I virkeligheten er det snarere tvert imot. Forskning viser nemlig at de som spiser nøtter jevnlig har en lavere BMI enn de som ikke spiser nøtter.

Nøtter er også bra for hjertet, og helsen generelt. Nøtter er en veldig god kilde til umettet fett, og er også rike på fiber, protein og gunstige plantestoffer. Derfor anbefales vi å spise en neve usaltete nøtter daglig.

Næringsinnholdet i nøtter

Hva med frukt- og nøtteblandinger?

Det er altså smart å spise nøtter, men hva med nøttemixer som vi tester her? Svaret er at det avhenger av når du spiser det, hvor mye du spiser det, og hva du spiser ellers. En del nøtteblandinger inneholder mye tørket frukt. Tørket frukt inneholder akkurat like mye av de gunstige næringsstoffene som frisk frukt, men fordi vannet er tatt bort blir konsentrasjonen av sukker ganske høy i tørket frukt.

Sukker gir rask tilgang på energi, noe som f.eks. kan være bra hvis du er på tur, eller hvis du sliter i å få i deg nok mat. Er du derimot en av dem som får i deg mer enn nok sukker fra før, bør du styre unna nøttemixer som inneholder frukt og heller gå for rene blandinger. Det samme gjelder yoghurtnøtter som inneholder mye sukker og er en av taperne i denne testen.

Sunne nøtter

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg nøttemixer som finnes i de største matvarekjedene. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet og umettet fett, sukker, protein og salt. Mye mettet fett, sukker og salt trekker ned, mens protein og umettet fett trekker opp.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast

Det er ikke nøtter du blir feit av!

{advpoll id='181' view_result='0' width='0' position='center'}