Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på sukker- og proteininnholdet. 

Yoghurt og skyr på klemmeflaske er ikke lenger noe som bare er ment for små barn, nå lages det også klemmeflasker ment for større barn og voksne. En del av disse er større, og mange inneholder mer protein og mindre sukker per 100 gram enn hva klemmeflaskene markedsført mot små barn gjør.

Protein gir metthetsfølelse

Vinneren av denne testen er egentlig ikke en yoghurt, men kvarg eller ostemasse om du vil. Kvarg inneholder langt mer protein enn vanlig yoghurt, noe som trekker opp i denne testen. Grunnen er at protein metter godt, og er viktig for vekst og vedlikehold av muskler. Velger du en av vinnerne i denne testen, får du et proteinrikt mellommåltid som metter godt og i tillegg gir deg viktige næringsstoffer som jod og kalsium.

Kosthold for deg som vil ned i vekt

 Hva med sukkerinnholdet?

Mange får i seg for mye sukker, det gjelder både barn og voksne. Men likevel er det fint plass til en yoghurt om dagen både for barn og voksne. Skal du kutte ned på sukkeret, kutt heller ned på saft, brus, kjeks og søtsaker. Dette er matvarer som inneholder lite andre næringsstoffer i motsetning til yoghurten. Når det er sagt, er det selvfølgelig greit å velge en yoghurt som ikke inneholder altfor mye sukker.

Er du glad i mat, beveger deg lite, og sliter med å holde vekten, bør du velge en yoghurt eller skyr som inneholder lite sukker, fett og kalorier. Som en av vinnerne i denne testen.

Kjøleskapsgrøt med cottage cheese

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på klemmeflaskenes innhold av mettet fett, sukker og protein per 100 gram. Mye sukker og mettet fett har trukket ned, mens mye protein har trukket opp. Vi har latt sukker og protein telle ekstra ettersom de fleste av disse produktene inneholder relativt lite fett.

Smak er ikke en faktor i testen.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.