Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på vinnerne og taperne. 

Grillsesongen er i gang, og Bramat.no har tatt en titt på grillpølser for å se om det er noen som er «sunnere» enn andre.

Hvor usunt er egentlig pølser?

For helsas skyld anbefales vi å begrense inntaket av kjøtt, og velge rent kjøtt fremfor farsemat når vi først spiser kjøtt. Pølser er derfor ikke det sunneste vi kan spise. Men, velger du en av de «sunneste» pølsetypene i denne testen, lager litt salat eller grønnsaker ved siden av, og ikke spiser altfor mange pølser av gangen, kan pølser være et helt greit middagsalternativ innimellom.

Vanlige grillpølser eller gourmetpølser?

I denne testen har vi valgt å bare sammenlikne «vanlige» grillpølser, og har ikke tatt med såkalte gourmetpølsene. Disse vil bli testet om litt senere. Den største forskjellen på grillpølser og inneholder en betydelig større andel kjøtt enn de tradisjonelle grillpølsene.

Jo mer det kjøtt det er i en pølse, jo bedre er det. Rent kjøtt inneholder mindre kalorier, mindre salt, mer jern og protein, og langt mindre fett enn farsemat.

Slik velger du riktig kjøttdeig

Mye salt og mettet fett

De fleste av oss får i oss dobbelt så mye salt som anbefalt, og mange spiser for mye mettet fett. Selv om det går tregt, jobber en del av produsentene med å få ned saltinnholdet i matvarer som pølser. Men det er fremdeles nokså mye salt i pølser. Mange inneholder også mye mettet fett. Ønsker du sunnere pølser bør du altså velge de typene som inneholder minst salt og mettet fett.

En teskje salt om dagen er mer enn nok!

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grillpølser. Vi har valgt å kun ta med pølser som enten heter "grillpølser". Alle "gourmetpølsene" som lammepølser og ulike pølser med urter og krydder, tester vi i en separat test. Grunnen til dette, er at disse pølsene ofte er til et litt annet bruk, har en litt annen målgruppe, og ofte spises med annet tilbehør enn den tradisjonelle grillpølsen.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, karbohydrater, mettet fett, salt og andel kjøtt. Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens innhold av, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), mettet fett og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de ”sunneste” får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.