Foto: Erik Helgeneset

Lite fett i vinnerne, mye fett i taperne.

Bacon kan neppe sies å være sunt, men vinnerne av denne testen er uten tvil sunnere enn taperne.

Varierende innhold av fett

Til tross for at mange produsenter deklarer fettinnholdet i sitt bacon, er dette kun veiledende eller grove gjennomsnittverdier. I virkeligheten kan hver bacontype ha et svært varierende fettinnhold fra produkt til produkt, gjerne 10 prosent variasjon. Når fettinnholdet går opp, synker protein- og vanninnholdet.

Det magreste baconet

Det beste for helsen er å velge det magreste baconet. Det gir nemlig færre kalorier og mettet fett. Dette gjør du ved å lese næringsdeklarasjonen, eller se på hvordan baconet ser ut. Er det mye/tykke hvite striper, er det mye fett. Desto mindre synlig hvitt det er i pakken, desto mindre fett inneholder det.

Sjekk saltinnholdet

Er du en av dem som spiser en del salt fra før, og som bør kutte ned på saltet, kan det være lurt å velge bacon etter saltinnhold, og ikke være så opptatt av fettet. Mye av fettet på baconet smelter tross alt bort i stekepannen. Jo mer du steker baconet, jo ”magrere” blir det baconet du ender opp med å spise.

Småspiser du nok?

Røykaroma sunnere enn røyket kjøtt

Både når du velger bacon og annen mat med røyket smak, er det lurt å se etter hvilken røykemetode som er brukt. Mattilsynet anbefaler å velge mat som inneholder røykearoma fremfor tradisjonell røyket mat. Røyket mat er nemlig ikke bra for helsen.

Er røkt mat farlig?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et bacon som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av baconet, har vi sett på hvor mye mettet fett, salt og protein det inneholder. Protein har trukket opp, mens innhold av mettet fett og salt har trukket ned. Vi har også gitt minuspoeng til de produktene som er røyket på tradisjonell måte.

Vi har valgt å gi terningkast 2-5 fordi det var såpass stor forskjell på næringsinnholdet til de forskjellige typene bacon, at vi ønsket å bruke nesten hele terningen. Produktene er testet opp mot hverandre, slik at en type som får terningkast 3 i denne testen, ikke nødvendigvis ville fått det samme hvis det ble testet opp mot andre typer bacon.