Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på leverinnhold.

Kjøtt og innmat er våre viktigste kilder til jern. Leverpostei er derfor en god kilde til jern, som mange av oss får i seg for lite av.

Mange viktige næringsstoffer

Ren lever inneholder mye protein, litt fett (1/3 mettet fett), og minimalt med karbohydrater. Lever er dessuten rik på jern og vitamin A, og inneholder dessuten selen, folat , B12 og andre B vitaminer. Grovbrød med leverpostei, og kanskje litt agurk, sylteagurk, rødbeter eller andre grønnsaker oppå er ikke bare godt, men også sunt.

Slik forebygger du kreft

Sjekk innholdet av mettet og umettet fett

Leverpostei er som regel laget av svinelever eller kyllinglever, men kan også inneholde lever fra lam og storfe. Kyllinglever inneholder en del mindre jern enn svinelever.

Vanlige leverposteier inneholder langt mer fett enn ren lever fordi leverpostei er ispedd svinefett, flesk, kjøtt, ister og svor. Dette øker innholdet av mettet fett, noe som ikke er særlig gunstig. Leverposteiene kan også være tilsatt ansjos, raps-, soya og olivenolje som er gunstig for fettsyresammensetningen. Leverposteier som er tilsatt oljer regnes derfor som sunnere enn de som inneholder mye dyrefett og flesk.

Ofte tilsettes også hvete-, potet-, mais, eller tapiokastivelse, hvetemel, sukker, glukose eller melkesukker. Dette øker karbohydratinnholdet i det ferdige produktet, men mildner smaken.

Kosthold for deg som har høyt kolesterol

Slik ha vi gjort testen

I denne testen har vi sett på hvor mye mettet fett, umettet fett, protein, karbohydrater, salt og lever et utvalg leverpostei inneholder. Ideelt sett ønsket vi å se på innholdet av jern fremfor lever, men ikke alle produsentene hadde oversikt over jerninnholdet i produktene sine. Derfor har vi heller vurdert leverposteienes innhold av lever ettersom dette jo også sier noe om hvor mye jern det er i produktet.

Mye mettet fett, og salt har trukket ned, mens mye lever, protein og umettet fett har trukket opp. Vi har latt innholdet av mettet fett telle dobbelt ettersom mange får i seg for mye mettet fett.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det sunneste får terningkast 6 og det mindre sunne får terningkast 4. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast enn 4, ettersom ingen av produktene i testen kan sies å være usunne. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.