Foto: Erik Helgeneset

Rike på protein, fattige på fett.

Ikke alle vet at Skyr er en type ferskost, og ikke en yoghurt. Sammenlikner du Skyr med vanlig yoghurt har den lagt mer protein og ofte også mindre fett. Det samme har kesam og kvarg, som vi opprinnelig hadde tenkt til å ta med i denne testen men som vi ikke fant i noen av butikkene vi besøkte.

Betyr dette at disse produktene ikke lenger får hylleplass? I tilfellet er det synd, for kesam, kvarg og cottage cheese i porsjonsstørrelser er et smart valg for deg som har lyst på et sunt lite mellommåltid.

Småspiser du nok?

Inneholder søtstoffer

Alle typene, bortsett fra Skyr med skogsbær er tilsatt søtstoff i form av aspartam eller acesulfam K. Dette gjør at de smaker søtt uten å inneholde noe særlig sukker eller kalorier. For en stor andel av befolkningen, ikke minst de som ønsker å gå ned i vekt, er dette en bra ting.

Vil du derimot bare spise et sunt og mettende mellommåltid, og kanskje også unngå søtstoffer, kan du gjerne velge en yoghurt, havregrøt eller andre melkebaserte mellommåltider uten søtstoffer.

Greit å vite om sukker og andre søtstoffer

Bra mat etter trening

Protein metter ikke bare god, men er også viktig i forbindelse med trening fordi et tilstrekkelig og regelmessig proteininntak gjør at du lettere bygger og opprettholder muskelmassen. En del av produktene i denne testen passer derfor godt etter trening.

Vær bare klar over at samtlige av disse produktene inneholder for lite kalorier og karbohydrater til at det kan kalles skikkelig restitusjonsmat. Skal du fylle opp lagrene med det du trenger av både karbohydrater og protein etter trening, kan det derfor være lurt å spise eller drikke noe karbohydratholdig i tillegg.

Mat og trening

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i Skyrprodukter, som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en vurdering av produktene har vi sett på innhold av sukker, protein, og fiber. Innhold av protein og fiber har trukket opp, mens innhold av sukker har trukket ned.

Vi har gitt plusspoeng til den ene typen som ikke inneholder søtstoff. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Smak er ikke en faktor vi kan vurdere ettersom smak er en subjektiv faktor. Du kan stemme på det produktet du mener smaker best her.