Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på sukkerinnholdet. 

For noen uker siden testet vi i Bramat.no frokostblandinger. Denne uken ser vi på næringsinnholdet i müsli, crüsli og granola. Særlig müsli er noe mange oppfatter som sunnere enn en del frokostblandinger. Sannheten er at en del müsli og granola inneholder langt mer sukker enn hva du finner i mange frokostblandinger. På den annen side er det ofte mer fiber og mer av det sunne fettet i en del müslityper. Ønsker du en sunn frokost, gjelder det altså å velge riktig type.

Bramat tester frokostblandinger

Forskjellen på müsli og granola

Grunnen til at vi har valgt å sammenlikne müsli, crüsli og granola er fordi alle disse er basert på valset korn (som oftest havre). Forskjellen på müsli og crüsli er at crüsli er bakt i ovn, gjerne med søtning som sukker, juice eller honning. De tradisjonelle müslitypene er bare valset korn som ikke er bakt. Granola er egentlig bare et annet navn for crüsli. Navnet granola ble registrert som en trademark i USA på slutten av 1900 tallet. Både müsli, crüsli og granola er ofte tilsatt både frukt, bær og/eller nøtter.

Mye tørket frukt = mye sukker

Det høye sukkerinnholdet i en del müslityper, skyldes at de inneholder en del tørket frukt og bær. Frukt og bær er sunt, men når de er tørket blir sukkerinnholdet mye mer konsentrert. Vil du ha en frokost uten for mye sukker, bør du derfor velge en type som ikke inneholder for mye tørket frukt/bær. Ta heller litt frisk frukt oppå, det metter også bedre.

Sjekk fiberinnholdet

Når du velger en frokostblanding eller müsli, er det lurt å sjekke fiberinnholdet.
En frokost med mye fiber vil ha en positiv innvirkning på blodsukkeret ditt hele resten av dagen. Du vil føle deg mettere, mer opplagt, og mindre sugen på noe søtt.

De aller fleste får i seg mindre fiber enn anbefalt. Fiber er bra for fordøyelsen, vekten, blodsukkeret og helsa.

Mat for deg som vil ned i vekt

Müsli for deg som trener mye

Selv om de fleste av oss bør styre unna frokostblandinger som inneholder mye sukker, kan du som trener mye/aktivt, gjerne fylle på med denne typen mat etter trening. Da trenger karbohydratlagrene dine påfyll, og da er en müsli/granola med mye tørket frukt et supert valg.

Er du derimot en av dem som ønsker å holde en stabil vekt eller gå ned noen kilo, er det lurt å velge en müsli uten så mye sukker.

Mat og trening

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg müsli, crüsli og granola som finnes i de største dagligvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye sukker, fiber, protein, og umettet fett de inneholder. Vi har latt mengden sukker og fiber telle dobbelt, ettersom mange får i seg for mye sukker og for lite fiber.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.