Foto: Erik Helgeneset

Styr unna taperne!

Frokostblandinger kan være en sunn start på dagen, hvis du velger typer som inneholder bra med fiber og fullkorn og lite sukker. Velger du derimot en av taperne i denne testen, får du et måltid som likner mer på en dessert.

Starter du dagen med en fiberrik frokost, vil dette gi et stabilt blodsukker hele resten av dagen. Dette er positivt både i forhold til prestasjon, overskudd, fordøyelse, vekt og helse. Velger du en frokostblanding som er stappfull av sukker er dette verken bra for vekten eller helsa.

Tips når du skal velge frokostblanding

Når du velger frokostblanding skal du selvfølgelig velge en du syns smaker godt. Men det kan også være lurt å se litt på næringsinnholdet. Hvis du ønsker å gå ned i vekt eller sliter med å holde vekten, er det lurt å velge en type som inneholder lite sukker, bra med fiber, og ikke altfor mye kalorier. Det samme gjelder egentlig deg som ønsker å spise sunt, og deg som har en tendens til å føle deg fort «tom» en stund etter at du har spist noe sukkerrikt.

Det er også lurt å velge en frokostblanding som inneholder en høy andel fullkorn, fordi fullkorn har vist seg å være bra for helsa vår. Topper du det hele med litt bær, og kanskje også litt cottage cheese eller mager kesam som inneholder mye protein, får du en sunn og mettende frokost som bidrar til et stabilt blodsukker slik at du unngår søtsug og overspising senere på dagen.

3 dagers meny for deg som vil ned i vekt

Frokostblanding etter utholdenhetstrening

Er du en slank og aktiv person som liker å spise frokostblanding etter en treningsøkt, kan du godt velge en type som inneholder mer sukker enn den du velger til frokost. Etter trening trener vi nemlig både påfyll av protein og karbohydrater. Karbohydrater er særlig viktig etter utholdenhetstrening.

Mat og trening

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på hvor mye mettet fett, sukker, fiber , protein, salt og fullkorn frokostblandingene inneholder. Mye sukker, salt og mettet fett har trukket ned, mens mye protein, fullkorn og fiber har trukket opp. Vi har latt fiber, sukker og fullkorn telle dobbelt, ettersom de fleste får i seg for sukker og for lite fiber og fullkorn, og fordi det uansett ikke er så mye mettet fett, salt og protein i disse frokostblandingene.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.