Foto: Erik Helgeneset

Sjekk innholdet av salt og fett. 

Revet ost passer til mye. Pizza, taco, og lasagne er eksempler på middagsretter som mange lager og der revet ost er en viktig del av retten.

River du osten selv, blir det som oftest billigere. Men fordi det er enkelt og tidsbesparende, er det mange som velger ferdig revet ost.

Ost gir oss mange viktige næringsstoffer

Mange tenker på smeltet som usunt, men det stemmer egentlig ikke så lenge du ikke spiser veldig store mengder. Selvfølgelig er ost en kilde til både fett og kalorier, men inneholder også viktige næringsstoffer som protein, jod, kalsium, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), og vitamin B12.

3 dagers meny for deg som ønsker å spise sunt.  

Ekte ost eller topping?

Ekte ost fremstilles fra melk og/eller fløte ved at mysen er delvis fjernet fra ostestoffet (de koagulerte proteinene).

Norsk ost inneholder pasteurisert melk, salt og løpe, men kan også være tilsatt surhetsregulerende middel, konserveringsmiddel, farge og syrekultur. Flere revete oster inneholder også litt antiklumpemiddel, potetmel eller stivelse.

Uttrykket "ost" kan bare brukes på produkter som kun inneholder fett fra melkeråvarer. Dersom det inneholder fett fra andre kilder, kan ikke produktet kalles "ost".

"Falske oster" inneholder både ost og vegetabilsk fett. Som regel er det minst like mye vegetabilsk fett som ost.

Bruken av vegetabilsk fett fører til at produktet inneholder mindre av de øvrige sunne næringsstoffene fra melken. Etterligningene inneholder nemlig mindre protein og kalsium, fordi osten er spedd ut.

Hvordan får jeg nok jod?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet en rekke revete oster og revet topping. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, karbohydrater og salt. Mye protein har trukket opp, mens innholdet av mettet fett, karbohydrater og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du liker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.