Foto: Erik Helgeneset

Mest kjøtt i vinnerne.

For mange er julepølse noe de bare spiser til julemiddagen, gjerne sammen med ribbe, surkål, poteter, saus og medisterkaker. I tilfellet er det ikke noe poeng å tenke så mye på sunnhet når du velger årets julepølse. Det er tross alt jul bare en gang i året.

Spiser du derimot julepølse rett som det er i desember, kan det være lurt å ta en titt på næringsinnholdet. Det er nemlig stor forskjell på hvor mye kjøtt de ulike typene inneholder. Det er også en del forskjell på fettinnholdet.

Hjemmelaget rødkål til jul

Sjekk innhold av kjøtt og mettet fett

Selv om vi vet at fett binder smak, og fet smak derfor har en tendens til å smake mer enn mager, er det faktisk ikke slik at de feiteste pølsene vinner på smakstester. Mange mener at pølsene med mest kjøtt også smaker best. Pølsene vi har sammenliknet her har fra 53 til 83 % kjøtt, det er altså stor forskjell på hvor mye kjøtt du du får i julepølsene.

Innholdet av mettet fett varierer også mye. Ettersom vi anbefales å begrense inntaket av mettet fett, og heller velge umettet fett, er det lurt å sjekke innholdet av mettet fett når du handler pølser og annen farsemat.

Slik ser du hva maten inneholder

Mye salt i julematen

Pølser, kjøttboller, sylte og annen tradisjonell julemat inneholder ofte mye salt. Når vi vet at de aller fleste av oss får i seg over dobbelt så mye salt som vi trenger, kan det være greit å begrense inntaket av den salteste maten. Det kan også være lurt å ta en titt på tester som dette, for å styre unna verstingene når det kommer til salt og fett.

Lag dine egne knekkebrød til julefrokosten

Kokt fremfor røkt

Det er ikke bare salt det kan bli mye av i julen. Mange spiser også en del røkt mat, både røkt fisk og røkt kjøtt. En del av denne maten er bare tilsatt røykaroma, mens en del er røkt på tradisjonelt vis Er du glad i røkt mat, kan det være lurt å velge mat som er tilsatt røykaroma fordi det ikke er bra for helsen å spise for mye mat som er røkt på tradisjonell vis.

Usunt med røkt mat?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg julepølser som var å få kjøpt i de største matvarekjedene i forrige uke. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, karbohydrater, salt og andel kjøtt. Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens innholdet av karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), mettet fett og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.