Foto: Erik Helgeneset

De nyeste er taperne.

En sammenlikning av pepperkaker for å se hvilken type som er «sunnest» kan virke dumt ettersom alle vet at pepperkaker ikke er særlig sunt! Men disse testene har faktisk noe for seg, fordi de påvirker produsentene. For noen år siden var det for eksempel palmeolje i mange av pepperkakene som var å få kjøpt. I dag er det nesten ikke palmeolje å finne.

Det er mengden det kommer an på

Det er vel få ting som gir så julestemning som pepperkaker, selv de du kjøper i butikken som står fremme i butikker, på jobben, og alle andre steder. Spiser du en pepperkake en gang i blant, har det lite å si hva slags type du spiser. Er du derimot en av dem som elsker pepperkaker og spiser det både ofte og mye av gangen, kan det være lurt å styre unna taperne i denne testen. De inneholder nemlig mye sukker, fett og kalorier.

Tykk av pepperkaker?

Spiser du 10 pepperkaker om dagen, noe som egentlig er ganske lett å få i seg, får du i deg 300 kalorier ekstra per dag. Dette er like mye som en liten lunsj, men metter langt dårligere fordi pepperkaker inneholder lite fiber og protein. Dette kan være greit å være klar over hvis du er en av dem som ønsker å holde vekten eller gå ned i vekt.

Kosthold for deg som vil ned i vekt

7 sunne sorter

Veldig mange baker både pepperkaker og andre julekaker til jul. Hvis du er en av em som syns det er koselig å bake litt til jul, men som vet at verken du eller resten av familien kommer til å spise så mye av disse kakene, da kan du prøve noe nytt i år: 7 sunne sorter! https://bramat.no/kosthold/2106-7-sunne-sorter?

Og da mener vi ikke bare kaker, men også knekkebrød og brød som kan gjøre julefrokosten og juletiden enda bedre, og kanskje til og med litt sunnere.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ferdige pepperkaker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, sukker, salt og mettet fett. Mye energi, mettet fett, salt og sukker har trukket ned.

Ettersom ingen av pepperkakene kan sies å være sunne, har vi ikke gitt høyere terningkast enn 4.