Foto: Erik Helgeneset

Sunt alternativ til kjøttdeig.

Kjøttdeig er noe mange spiser, gjerne flere ganger i uken. Pasta, pizza, hamburgere, taco og kjøttkaker er typiske kjøttdeigmiddager. Er du en av dem som spiser mat som dette jevnlig, har du mye å hente på å velge kyllingkjøttdeig fremfor «vanlig kjøttdeig».

Usunt med kjøtt?

Både for miljøet og helsen anbefales vi å begrense inntaket av kjøtt. For helsens skyld anbefales vi å holde oss under 500 gram rødt kjøtt/bearbeidete produkter av rødt kjøtt i uken. Men, når det er sagt: Kjøtt er en god kilde til protein og viktig kilde til jern.

Kyllingkjøttdeig inneholder mindre jern enn karbonadedeig og kjøttdeig av okse, men til gjengjeld er det mange andre fordeler med kyllingkjøttdeig. For det første defineres det ikke som «rødt kjøtt», som er noe vi ikke bør spise for mye av. For det andre er kyllingkjøttdeig betydelig magrere enn vanlig kjøttdeig, og for det tredje er kyllingkjøttdeig ganske billig.

Slik velger du riktig kjøttdeig

Tilsatt vann og salt?

En del kjøttdeiger tilsettes vann og salt. Vann tilsettes for å få opp vekten. En kjøttdeig kan ikke inneholder mer enn 5 % vann og maksimalt 1 % salt. Saltet virker konserverende, og gjør at kjøttet holder bedre på kjøttsaften under varmebehandling.

Kjøttdeig som inneholder salt egner seg best når du skal forme kjøttet, for eksempel når du skal lage kjøttkaker. Skal du lage kjøttretter som lasagne og taco, kan du godt bruke kjøtt uten salt. Men, hvis du kjøper kjøtt uten salt fordi du vil kutte ned på saltforbruket, for deretter å tilsette salt under tilberedning, går vinningen opp i spinningen.

En teskje salt er mer enn nok

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på næringsinnholdet i kjøttdeig av kylling som er å få kjøpt i de ulike matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, umettet fett, og salt. Mye mettet fett og salt har trukket ned, mens umettet fett og protein har trukket opp.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Bramat tester tomatsaus