Foto: Erik Helgeneset

Ikke så sunne som mange tror. 

Havrekjeks høres sunnere ut enn mange andre kjeks. Og noen av dem er det. Men om kjeksen er sunn eller ikke handler mer om innholdet av sukker, fiber, fett og salt, enn om den inneholder litt havre eller ikke.

Kjeks er ikke mat

Til tross for at de fleste kjeks er ganske små, kan en kjeks inneholde forbausende mye sukker, fett og kalorier. De som har som vane å spise noen kjeks rett som det er, bør derfor tenke seg om en gang ekstra hvis de har lyst til å passe vekten.

Kjeks metter ikke særlig bra, noe som gjør at det er lett å spise både 4 og 5 kjeks mellom måltidene uten å tenke noe særlig over det. Når en kjeks kan inneholde 70 kcal eller mer, kan det fort bli for mye kalorier i løpet av en dag.

Så mange kalorier trenger du

Havrekjeks på tur

Det å gi barna kjeks straks de kjeder seg eller er litt småsultne, er en uting. Men en gang i blant kan kjeks være grei snacks på tur eller når man skal gi barna noe ekstra godt.

Havrekjeks og annen kjeks er grei mat hvis du skal på fjelltur og trenger kjapt påfyll av sukker og kalorier. Noen av kjeksene i denne testen inneholder også en del fiber, noe som er bra fordi det gir langvarig metthet og energi.

Og som med all annen mat som inneholder en del sukker og kalorier; det er fint å gi til de som strever med å få i seg nok energi. For eksempel syke og eldre.

Lag dine egne knekkebrødag dine egne knekkebrød

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet ulike havrekjeks som finnes i de største matvarekjedene. For å gjøre en vurdering av kjeksene har vi sett på innhold av kalorier, sukker, fiber, protein, mettet fett og salt. Vi har latt innhold av sukker telle dobbelt, ettersom mange av oss får i seg for mye sukker og for lite fiber.