Foto: Thinkstock

Nylig kom Kjetil Rolness med en kronikk i Dagbladet, “Den store feite forskningsskandalen”, som raskt ble populær i sosiale medier. Her hevdet han at ernæringseksperter og helsemyndighetenes kostråd ignorerer sukker, og at de bare snakker om fett.

Myter og påstander

I tillegg serverer han saftige utsagn som at vi har et «diettpoliti som har gjort et ukontrollert eksperiment på hele befolkningen over flere tiår» og at flere tusen dødsfall skyldes «statlige sunnhetsråd».

Rolness skriver også at det ikke er fett som er farlig men sukker. Og at ernæringsanbefalingene om å redusere mettet fett i kosten en skandale. Videre kan man lese at ernæringsforskere bruker tvilsomme metoder, professor Norum er nedlatende og helseministeren prioriterer feil. 

Dette er myter og påstander i en salig blanding!

Blogginnlegg du bør lese

I et innlegg på bloggen til Nasjonalt råd for ernæring, gir ernæringsfysiolog Erik Arnesen en realitetsorientering og setter Rolness’ historieløse utspill i en kontekst. Blogginnlegget heter "Mange spiser for mye sukker, men er det kostholdsekspertenes skyld?" og bør absolutt leses! 

Det er også verdt å ta en titt på professor Svein Olav Kolsets svar til Rolness i Dagbladet: Vår gode helse og ryktemakerne

Rolness er for øvrig inspirert av en mye delt artikkel i The Guardian, The Sugar Conspiracy. Selv om artikkelen er en syntese av alle internettmyter om nyere ernæringshistorie som finnes, må du gjerne lese den, men ikke uten å lese disse kommentarene etterpå: Ancel Keys and the Seven Country Study: A Response to «The Sugar Conspiracy» (The Nutrition Wonk), RE: The Sugar Conspiracy (Nutrevolve) og Fats vs Carbs: Clarifying Conspiracies, Controversies, and Confusion.