Foto: Matprat

Gode sauser trenger ikke være fete!

Mange sauser er fulle av smør, rømme, og fløte, noe som gjør at de inneholder massevis av fett og kalorier. Det er ikke for ingenting at et av de vanligste slanketipsene er å holde litt igjen på sausen. Heldigvis er det mulig å lage smakfulle sauser som inneholder langt mindre kalorier enn de feteste.

Ingen middag uten saus?

Mange middager blir best med saus eller dressing. Derfor er det fint å vite at det nesten ikke finnes grenser for hvor mange spennende sauser du kan lage uten at de går utover vekten. Du kan nemlig lage gode sauser på basis av sky, buljong og kraft. Du kan også lage sunne og smakfulle sauser med spennende smakskombinasjoner av krydder, urter, hvitløk og for eksempel tomat.

Nedenfor finner du flere sunne og gode sauseoppskrifter.

Rødvinsaus fra bunnen

5 dl rødvin
2 sjalottløk
5 dl sterk buljong eller kjøttkraft
2 ss hvetemel
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper

Skrell og finhakk sjalottløken. Ha løken og vinen i en gryte, og kok dette til det har blitt tykt som en marmelade. Tilsett kjøttkraften/bujongen og kok inn til halvparten. Lag en kald jevning med 5 ss kald buljong og 2 ss hvetemell, og hell i den kokende sausen. La sausen koke i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper.

Frisk tomatsaus

1 ts olivenolje
1 løk
2 fedd hvitløk
1 dl grønnsaksbuljong
4 gode tomater
frisk basilikum
salt og pepper

Skrell og finhakk løk og hvitløk. Varm oljen i en gryte, og surr hvitløk og løk i 5-10 minutter. Ha i finhakket tomat og grønnsaksbuljong, og la koke inn i ca 5 minutter. Ha i fint skåret basilikum, og smak til med salt og pepper. Blir ca. 3 dl saus. 

Fyldig grønnsakssaus til kylling, svin og fisk

1 gulrot
1 liten sellerirot
1 pastinakk
1 nepe
1 rød paprika
frisk oregano, basilikum og timian
Salt og pepper

Skrell og skyll grønnsakene (bortsett fra paprika), og skjær dem i mindre biter. Kok grønnsakene til de er møre. Rens paprikaen for frø, og "stek" den i ovnen på grill i 5 minuter. Kjør paprikaen, grønnsakene og urtene i en hurtigmikser til du har en jevn saus. Hvis du ønsker sausen tynnere, kan du spe med litt grønnsaksbuljong. Smak til med salt og pepper. Blir ca. 5 dl. saus

Brun saus uten smør eller margarin

5 dl kjøttbuljong
5 ss hvetemel
sukkerkulør
pepper

Lag buljong, og ta ut 2 dl av buljongen og avkjøl. Bland inn hvetemel og rist godt. Varm opp resten av buljongen til kokepunktet, og ha i melblandingen. La sausen koke under omrøring i 5-10 minutter. Smak til med salt og peper, og ha i litt sukkerkulør til du får den fargen du ønsker. Smak eventuelt til med andre krydder og urter.

Kilde: "Sunn og slank med Maria", Maria Thommessen