Foto: Bramat.no

Fikk 2. plass på listen over årets nye ord.

Språkrådet og nyordsforsker ved Norges Handelshøyskole Gisle Andersen, har sammen utarbeidet årets liste over de 10 beste nye ordene som har kommet til i løpet av 2012.

Bramat er stolt av at ordet Grovkarbo som første gang ble brukt av klinisk ernæringsfysiolog og gründer av Bramat.no og Bratrening.no, har fått andreplass på denne listen.

Enkelt å forstå

Vi i Bramat har som mål å gjøre ernæringsfaget lett forståelig og tilgjengelig for alle. Ved å lansere ordet Grovkarbo, har vi forhåpentligvis skapt et begrep som gjør det enklere for mange å forstå hva slags mat de bør velge, og hvordan forskjellige typer karbohydrater har ulike effekt på blodsukker, vekt og helse.

Grovkarbo ble første gang brukt i en kronikk trykket i Aftenposten i januar 2012. I denne kronikken forsøkte vi i Bramat.no å rydde opp i lavkarbodebatten, og gi en enkel forklaring på hva et sunt kosthold egentlig innebærer.

Brukes av mange

Kort tid etter at vi lanserte ordet grovkarbo, ble begrepet brukt hyppig av fagfolk, media, og andre. Roede klubben bruker ordet hyppig, og kaller sitt kosthold for et grovkarbokosthold. Det er altså mye som tyder på at dette ordet har kommet for å bli. Dette er også en av kriteriene som må oppfylles når listen over årets nye ord settes.

Nyordene skal være ord som har en antatt overlevelsesevne, og som fungerer godt i norsk. Det skal også være et ord som har vært i gjentatt bruk og av flere språkbrukere/medier.

Les mer om kåringen av årets nyord