Foto: Unsplash, Farris Mohammed

Sunt, godt, mettende og billig.

 Mange av oss kan med fordel spise mer belgvekster. Med belgvekster mener vi erter, bønner, og linser. Alle belgvekster er rike på fiber, planteprotein, vitaminer, mineraler og gunstige plantestoffer, men hver type har sin helt unike sammensetning av næringsstoffer. Derfor bør du spise mange forskjellige typer.

Her i Norge er det mange som er vant til å bruke erter og grønne bønner, og i løpet av de siste årene er det også blitt vanligere med kikerter, kidneybønner, soya og linser. Men det finnes mange andre belgvekster som er verdt å prøve ut. En av dem er mungbønner. Som andre belgvekster er mungbønner billig, smakfull, næringsrike og enkelt å tilberede.

Gode kilder til planteprotein

Brukes mye i det asiatiske kjøkken

Mungbønner er en belgfrukt som tilhører erteblomstfamilien og ble opprinnelig dyrket i India. Nå blir de hovedsakelig dyrket i forskjellige deler av Sørøst-Asia.
Bønnene har en mild nøtteaktig smak og er kjent i det asiatiske kjøkken. I matlaging brukes også spirene til mungbønnene - også kalt bønnespirer. De er billige, allsidige, og benyttes vanligvis til salater, supper, wok og stuinger.

Mungbønner fås kjøpt som tørket, både med og uten skall, og selges i eksotiske dagligvarebutikker og helsekost. Mange dagligvarebutikker har også begynt å selge mungbønner. Bønnespirer får man kjøpt i alle matbutikker.

Vegetarkost og helse

Næringsrike og mettende

I likhet med andre belgfrukter er mungbønner både næringsrike og mettende. Den er en god kilde til vegetabilsk protein, og inneholder rikelig med kostfiber. Siden de inneholder mye protein og fiber, vil de bidra til å opprettholde metthetsfølelsen. De er også pakket med næringsstoffer som kalium, fosfor, magnesium, kalsium og vitaminer.

Å spise belgfrukter har vist seg i undersøkelser å ha sammenheng med bedre hjertehelse. Andre gunstige helseeffekter man har sett er at det senker risikofaktorer som kolesterol i blodet, blodtrykk og økning av blodsukker etter et måltid. Et måltid med belgfrukter vil derfor være å anbefale for personer med diabetes. Mungbønner er med andre ord noe vi kan spise mer av og ha et regelmessig inntak av.

Disse grønnsakene bør du spise mer av

Enkelt å tilberede

Før man bruker mungbønner bør man bløtlegge dem. Legg dem i varmt vann i noen timer, eller kaldt vann kvelden før. Bløtleggingen gjør at de sveller opp og blir mykere. Deretter er de klare til å kokes til de blir møre, i ca. 15 minutter. Tips til hvordan man kan bruke det i matlaging:

- Lag en mungbønnegryte med masse krydder.
- Tilsett i gryter og supper.
- Erstatt halvparten av risen med mungbønner. Kok mungbønnene sammen med risen.
- I asiatiske land blir mungbønner også brukt i dessert (kake og pudding).
- Bønnespirer i salat, på brødskiven eller i wok.

Kilder
https://bramat.no/kosthold/matvarer/2124-derfor-bor-du-spise-belgfrukter
https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/ernaring-mat-og-helse/spis-mer-belgfrukter/
https://matvaretabellen.no
https://no.wikipedia.org/wiki/Mungbønne