Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Hvor mye har grovheten egentlig å si for næringsstoffinnholdet?

Vi anbefales å spise grovt, det vil si fullkorn. Fullkorn betyr at hele kornet brukes i melet.

Et korn består av en melkjerne, en kime og kli/skallet rundt. Melkjernen er det vi lager siktet hvetemel av, mens hele kornet inngår i det sammalte melet. Melkjernen består i hovedsak av stivelse og protein (gluten), mens kimen og klien inneholder mest kostfiber, vitaminer og mineraler. 

Ernæringsmessig, vil jeg si at det er dag og natt i forskjell på næringsstoffsammensetningen mellom siktet hvetemel og sammalt hvetemel. Det er ikke tvil om hva som er sunnest! Dette prinsippet er overførbart andre kornslag, f.eks. hvit ris vs. naturris og siktet vs. sammalt rug.

Stor forskjell mellom hvitt og grovt mel

Sammalt hvetemel har nesten fire ganger så mye kostfiber som siktet hvetemel. Sammalt hvetemel er rik på tiamin, niacin, magnesium, kobber og fosfor og en kilde til folat, jern, kalium, sink, selen. 

kf vit

SIktet hvetemel har 35 % høyere andel stivelse og er atskilling mindre næringsrik. Den er riktig nok en kilde til tiamin og fosfor, men øvirge vitaminer og mineraler er lavt. Faktisk har sammalt hvetemel i gjennomsnitt dobbelt så høyt innhold av vitaminer og mineraler

min sporstoffer

Mer fullkorn = mer næring!

Dette betyr helt enkelt at desto mer sammalt mel og fullkorn det er i en matvare, desto mer næringsrik er den. Hvis du spiser fullkornspasta, f.eks. makaroni, så vil du få et høyere inntak viktige næringsstoff som kostfiber, folat, kalium og jern. Tilsvarende gjelder for knekkebrød, kornblandinger, ris, flatbrød osv. 

Det samme gjelder for brød. Du kan finne det groveste brødet ved å se etter merket «Ekstra grovt» på brødskalaen eller se etter grovhetsprosent. Dette vil gi deg en god pekepinn på hvor næringrikt brødet er. Merk at saltinnholdet «lever sin egen verden» og at et grovt brød også kan ha høyt saltinnhold. Dersom brødet i tillegg har nøkkelhullsmerket så vil det være en god indikasjon på lavt saltinnhold. 

brod

Hva betyr dette for helsen?

Velger du grovere, mer sammalt og fullkorn, så blir kosten mer næringsrik. Du øker også din egen beskyttelse mot overvekt, fedme, diabetes type 2, kreft og metabolsk syndrom. 


Kilde: Matvaretabellen 2018. Mattilsynet. www.matvaretabellen.no

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke