Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Gresskar er mer enn halloweenpynt, den er en deilig kalorifattig antioksidantkilde.

Nå dukker snart gresskarene opp over alt. Ikke på tallerkene, men som Allehelgensaften-pynt. Ikke lek med maten, har du vel fått høre en gang – dette gjelder også for gresskar, de bør nemlig spises!

Den oransje fargen på gresskaret avslører at den en en utmerket vitamin A-kilde. I oransjefargen sitter nemlig fargestoffet betakaroten som kroppen omdanner til vitamin A ved behov. Gresskar inneholder om lag halvparten så mye betakaroten som søtpotet og gulrot, men dette er likevel et høyt innhold sammenlignet med andre grønnsaker.

I tillegg til betakaroten innholder også gresskaret mye av karotenoidene alfakaroten, betakryptoxantin, lykopen, lutein og zeaxantin.

Betakaroten og andre karotenoider kan sannsynligvis forebygge kreft i spiserøret, munn, svelg og strupehode

Karbohydratfattig

Til tross for at gresskaret smaker søtlig er det langt fra så søtt som gulrot, potet og søtpotet. Karbohydratinnhold er kun 1,7 % i gresskar, 6,7 % i gulrot og 15 % i potet og 17 % i søtpotet.

På grunn av det lave karbohydratinnholdet er også gresskar en kalorifattig grønnsak (13 kcal pr. 100 gram) på linje med tomat og kål. Den kan derfor fint brukes i et energibegrenset kosthold, for eksempel lavkarbokost eller ved vektreduksjon.

Gresskar er også en fin kilde til fiber.

Innhold pr. 100 gram Energi, kcal Karbohydrater Fiber Stivelse Vitamin A Betakaroten
Gresskar, rå 13 kcal 1,7 g 0,5 g 0,3 g 258 RAE 3100 µg
Gulrot, rå 36 kcal 6,7 g 2,6 g 0,2 g 437 RAE 5250 µg
Potet, rå 72 kcal 15,3 g 1,6 g 12,4 g 0 RAE 0 µg
Søtpotet, rå 80 kcal 16,8 g 3 g 12,6 g 551 RAE 6608 µg

Tips til bruk

Gresskar kan du bruke i supper, både most og i biter. Den er god som pai og i risotto. Gresskarsuppe med gulrot.

En puré av gresskar kan også erstatte potetmos til middagen.

Du kan også skjære den i store biter som bakes i ovnen med litt olje og salt. Perfekt tilbehør til maten. Kalkunfilet med bakt gresskar.

Kilder:

Matvaretabellen 2014. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo. www.matvaretabellen.no 

Kostholdsråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommen. Nasjonalt råd for ernæring 2011.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke