Er kollagen nøkkelen til rynkefri hud?

Det blir stadig mer fokus på kropp og utseende, og for mange er det å holde seg ung og rynkefri noe av det viktigste i livet.

Jevnlig får vi høre om kosttilskudd, supermat og næringsstoffer som skal gjøre oss unge og rynkefrie. En av trendene, blant annet i USA, er "The Bone Broth Diet", og tilskudd av kollagen.

I følge forkjempere for den såkalte Bone Broth diet, der man drikker kraft kokt på bein (beinbuljong), vil kollagenet fra beinet gjøre oss unge, slanke, friske og rynkefrie.

Beinbjuljong kan lages etter flere oppskrifter, men essensen er altså å la bein og grønnsaker trekke i mange timer til det blir en duftende væske som ved avkjøling blir til en geleklump på grunn av kollagenet som lekker ut fra beina som har trukket i varmt vann.

De som følger the Bone Broth diet, drikker denne væsken/geleen med glede, fordi de mener at det gir dem yngre og mer elastisk hud.

Mindre kollagen med alderen

I teorien høres det ikke så dumt ut at beinbuljong full av kollagen vil være bra for huden. Kollagen er et protein som vi blant annet finner i hud, brusk og andre steder i kroppen.

Kollagenet i huden dannes i dermis, det mellomste hud laget. Der samarbeider det med elastin og hyaluronsyre for å danne en sterk og smidig hudstruktur, spenst og ingen rynker. Når vi er unge består huden av opp til 75 % kollagen, men fra vi er 25 år avtar kroppens dannelse av kollagen. Det blir også mindre fett under huden, og alt dette er med på å gjøre huden slappere og mindre fast.

Rynkefri av beinbuljong?

Vi vet altså at vi med alderen får mindre kollagen i huden, og at dette bidrar til en slappere og mer rynkete hud. Men er det virkelig mulig å få en yngre hud ved å drikke beinbuljong full av kollagen?

Kollagen er ikke noe vi bare får i oss ved å drikke beinbuljong, det er også kollagen i kjøtt. Spiser vi kjøtt vil proteinet i kjøttet brytes ned til aminosyrer før det tas opp i kroppen. Dette gjelder også kollagen som også er et protein. Det er derfor lite som tyder på at kollagen fra maten vil bli til kollagen i huden.

Kanskje kan kollagentilskudd alene være med på å redusere rynker, det er faktisk noe forskning som tyder på dette. Men her får man kollagen i mye større doser og i en form som kroppen klarer å ta opp mer effektivt, blant annet fordi kollagenet er brutt ned til aminosyrer på forhånd. Men heller ikke her vil det være slik at kroppen klarer å ta opp kollagenet som kollagen, det må først brytes ned til aminosyrer.

Gode råd til deg som vil ha en ung hud

Det er altså en liten mulighet for at kollagen i form av tilskudd kan være bra for huden din. Men høyst sannsynlig er effekten av å unngå for mye sol, det aller viktigste i forhold til bekjemping av rynker. Det er nemlig solen som er den viktigste årsaken til tap av kollagen fordi det da dannes et høyt innhold av frie radikaler som bryter ned kollagenet.

Stress, søvnmangel, røyking og tørr og forurenset luft er også faktorer som påvirker huden negativt. Tar du hensyn til dette, har du gjort mye for huden din. Hvis du i tillegg er flink til å drikke vann, slik at du unngår dehydrering, samtidig som du spiser sunt slik at du får i deg bra med omega-3 og antioksidanter som vil være med på å holde huden frisk og ung, har du gjort mye for din egen hud og helse.

Se Bramat.no's Cathrine Borchsenius og andre eksperter si sin mening om kollagen og andre helsetrender her.