Foto: Thinckstock

og litt lettere.

En ny amerikansk undersøkelse viste at å bruke handleliste er assosiert med et sunnere kosthold og en lettere kroppsvekt, særlig hvis du har dårlig råd.

Hvor planlagt er egentlig matinnkjøpene dine? Bruker du liste eller handler du på innfallsmetoden? Dersom du ikke har bestemt deg for hva du trenger, så vil valgene dine trolig sterkt påvirkes av reklame, pris, gjenkjennelighet, smakspreferanser, lettvinthet og forhåpentligvis informasjon om næringsinnhold og sunnhet.

Handlelisten gjør det lettere å navigere i en matvarebutikk som består av komplisert og sammensatt mat og sterk markedsføring. Den kan fungere som et skjold mot usunn mat og dempe impulsive valg.

Derfor er det bra med handleliste:

  • Den gjør det lettere å huske hva du egentlig trenger
  • Den hjelper deg å stå i mot impulskjøp
  • Den hjelper deg å strukturere måltidene og matvanene dine
  • Du sparer penger med handleliste
  • Kostholdet blir bedre sammensatt
  • Det kan bli lettere å holde en sunnere kroppsvekt

Hvem har nytte av handleliste?

Egentlig trenger vi vel alle en handleliste, i alle fall når vi sette foten inn i vanlige dagligvarekjeder som er fulle av sammensatt og industrielt produsert mat.

Dersom du prøver å leve sunt eller begrense inntaket ditt av kalorier, så kan handlelisten bidra til at du lettere unngår å kjøpe snacks og søtsaker.

I tillegg kan handlelisten gjøre det lettere å handle dersom du er i en butikk du ikke kjenner så godt.

Bedre kvalitet på kostholdet viser undersøkelse

En amerikansk undersøkelse viser at handlelisten er assosiert med et bedre kosthold og litt lavere BMI blant deltagerne.

Resultatene fra undersøkelsen viste at de som alltid handlet med liste hadde signifikant bedre sunnhetsscore enn de som ikke alltid hadde liste, hhv. 50,3 og 48,2. Analyser viste at kostholdet hadde en bedre kvalitet og at de hadde bedre kunnskap om kostholdsanbefalinger om frukt og grønnsaker og at de prøvde å spise færre kalorier.

Å bruke handle liste var assosiert med et tall lavere BMI, tilsvarende 2,6 kg

I undersøkelsen deltok 1372 voksne som hadde ansvaret for matinnkjøpet for husholdningen. Deltagerne hadde en gjennomsnittlig BMI på 30,6 som tilsvarer fedme. Gjennomsnittlig sunnhetsscore på kostholdet var 48,9. Alderen variert fra 45 til 75 år og kun 33 % var i arbeid. De fleste var afrikansk-amerikanske.

Deltagerne kom fra et lavere sosioøkonomisk samfunnslag med begrenset tilgang til frisk frukt og grønnsaker. Mange data om deltagerne ble registrert, bl.a. inntekt, handlevaner, kroppsvekt, høyde, 24-timers kostholdsintervju (retrospektivt) som ble gjentatt etter en uke. Hvor sunt kostholdet var ble vurdert etter en skala på 0-100 (Healthy Eating Index-2005). Desto høyre score, desto sunnere og bedre kvalitet er det på kostholdet.

Høna eller egget?

Forskerne sier at disse resultatene ikke nødvendigvis kan generaliseres og overføres til husholdninger som har bedre økonomi eller hvor tilgangen til sunn mat er stor.

De sier også at personer som bruker handlelister også trolig er mer tilbøyelig til å spise sunnere og ha en sunnere vekt enn de som ikke bruker liste.

Handlelisten kan også reflektere en pliktoppfyllende personlighet, en egenskap som også kan føre til større fokus på kosthold og en sunn vekt.

Kilde: Dubowitz T, Cohen DA, Huang CY, Beckman RA, Collins RL. Using a Grocery List Is Associated With a Healthier Diet and Lower BMI Among Very High-Risk Adults. J Nutr Educ Behav. 2015 May-Jun;47(3):259-64. doi: 10.1016/j.jneb.2015.01.005.