Foto: Lise von Krogh.

Les ingredienslisten, så blir du ikke lurt.

Du trodde kanskje at hvis du kjøper noe som heter "Nøttepålegg", så inneholder det mer enn 2% nøtter. Men slik er det ikke. Produsentene følger nemlig ikke alltid lover og regel for hvordan matvarene skal merkes.

Ikke lov å villede!

All informasjon du finner på en mat- eller drikkevare er regulert av forskrifter.
Matmerking er nærmest et eget fagfelt som både forbruker og produsenter lett kan gå seg vill i.

Forskrifter som skal sørge for at du som forbruker IKKE villedes og kan foreta de rette valgene.

Rett før jul fikk vi en ny matinformasjonsforskrift. Denne skal gjøre matmerking lettere for forbrukeren å forstå.

Riktig mengdeangivelse

Når du kjøper en matvare som har en hovedingrediens (minst 50 % av matvaren) eller inneholder en ingrediens som forbrukeren vanligvis forbinder med navnet på matvaren, er produsenten pålagt å oppgi hvor mye av denne ingrediensen matvaren faktisk inneholder.

Dersom ingredienser fremheves på andre måter som ord, bilder eller grafikk så skal også mengden angis i prosent.

Dette kan du lese som prosent i ingredienslisten. Eksempler på dette kan være mengden kjøtt i kjøttpølse og fisk i fiskegrateng.

Ernæringsmessig betyr disse to eksemplene at innholdet av sink og jern øker med mengden kjøtt i kjøttpølsen og innholdet av jod og selen øker med mengden fisk i fiskegratengen. Altså, jo mer av den rene råvaren som inngår, desto mer av viktige næringsstoffer kan den bidra med i måltidet.

Det finnes skrekkeksempler

Nylig  hadde jeg en klasse med meg i matvarebutikk. Vi snakket om valg av matvarer og matmerking, for eksempel pålegg.

I nøttepåleggshyllen finner du blant annet peanøttsmør, Nøttepålegg, Nugatti og Sjokade. Da vi undersøkte First Price Nøttepålegg og fikk oss en stor overraskelse.

Navnet Nøttepålegg tilsier at dette skal være et produkt basert på nøtter. Akkurat som at peanøttsmør er basert på peanøtter.
Mens det i Mills Peanøttsmør er 74 % nøtter, inneholder First Price Nøttepålegg kun 2 % hasselnøtter. Nøttepålegget inneholder altså mest sukker og vegetabilsk olje – ikke nøtter.

Til sammenligning inneholder Nugatti 9 % hasselnøtter, men de kaller produktet sitt "sjokoladepålegg med nøtter".

Hvorfor er dette viktig?

Nøtter er noe de fleste av oss forbinder med sunnhet, sunne fettsyrer, vitaminer og mineraler. Et produkt basert på nøtter er derfor sunnere enn et produkt basert på sukker. Å kalle et produkt med 2 % nøtter for "nøttepålegg" er direkte misinformasjon.

Så hva skal vi kalle First Price Nøttepålegg? Sjokoladepålegg med et hint av nøtter? Eller hva med nutcase?

Vi anbefaler deg som forbruker å sjekke maten du kjøper. Les merkingen så vet du hva du kjøper – eller ikke kjøper.