Foto: Cathrine Borchsenius

Butikkene er fulle av fargerike, smakfulle, norske grønnsaker.

Noen har til og med sunnhetsrabatt på grønnsaker, så nå gjelder det å hive innpå mens vi har muligheten.

Derfor er grønnsaker så sunt

Forskning viser at de som spiser mye frukt og grønt har større sjanse til å holde seg friske og leve lenge. Men vi vet faktisk ikke nok om hvorfor det er slik.

Alle grønnsaker inneholder sin helt unike sammensetning av næringsstoffer, og mange er rike på antioksidanter og andre aktive plantestoffer. I følge professor Rune Blomhoff som har forsket mye på helseeffekten av å spise frukt og grønt, kan det være nettopp denne sammensetningen av næringsstoffer som er bra for helsen.

Supergrønnsaken grønnkål

Viktig å variere

Siden hver grønnsak er helt unik i forhold til hvor mye, og hva slags næringsstoffer den inneholder, er det lurt å spise mange forskjellige typer. Da er du sikker på at du får i deg en stor variasjon av sunne plantestoffer.

De aller fleste av oss kan gjerne spise mer grønnsaker enn det vi gjør. Men i tillegg til å spise mer, kan det altså være lurt å variere litt mer. Test ut nye grønnsaker som du ikke er så vant til å bruke. Bruk nettet til å finne smakfulle oppskrifter.

Grønnsaker du bør spise mer av

Sunne rotgrønnsaker

Nå er det sesong for rotgrønnsaker som rødbeter, kålrot, pepperot, sellerirot, persillerot, gulrot og neper. Alle disse er stappfulle av smak og næringsstoffer. Kortreist er det også hvis du kjøper disse grønnsakene nå som det er sesong for det her i Norge.

Kanskje har du allerede noen gode oppskrifter med rotgrønnsaker liggende, hvis ikke er det bare å ta en kjapp titt på nettet så finner du garantert massevis av sunne og gode oppskrifter.

Derfor bør du spise rødbeter