Foto: Lise von Krogh.

Veganere spiser mer balansert energi, men får i seg for lite vitamin A, D, jod og selen.

En ny undersøkelse viser at danske veganere får i seg mer riktig energi, men har likevel ha behov kosttilskudd.

Inntaket av energi fra fett, karbohydrater og protein er mer i tråd med de nordiske anbefalingene enn den danske kosten generelt.

Inntaket av fiber, tilsatt sukker, salt, mettet og flerumettet fett er mer gunstig hos veganere enn hos den jevne danske.

Derimot er inntaket av vitamin D, jod og selen for lavt hos veganere og veganske kvinner får også i seg for lite vitamin A. Dette kan tyde på at behovet for kosttilskudd er større enn antatt.

Totalt inntak av protein er også lavere hos veganere enn hos de som spiser litt av alt.

Hva er en veganer?

En veganer er en person som kun spiser plantebasert kost, dvs. ikke kjøtt, fugl, fisk, egg, melk eller honning. Kosten består av korn, belgfrukter, nøtter, frø, grønnsaker, frukt, bær og planteoljer.

Om lag 1 % av befolkningen er veganer eller vegetarianer (spiser også egg og melk).

Mindre livsstilssykdommer hos veganere

Flere undersøkelser, også denne, bekrefter en lavere BMI hos veganere sammenlignet med den øvrige befolkningen. Den lavere kroppsvekten samt et lavere inntak av sukker, salt og mettet fett kan være årsaken til at veganere har lavere risiko for hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og enkelte former for kreft.

Denne risikoen kan også være påvirket av en generelt sunnere livsstil med mindre bruk av tobakk og mer fysisk aktivitet.

Les dette før du kutter ut kjøttet

Økt behov for kosttilskudd?

Et vegansk kosthold kan være tilstrekkelig og sunt, men det vil alltid være behov for tilskudd av vitamin B12 som ikke finnes i vegetabilsk mat og vitamin D i perioder med lite soltilgang. Inntaket av langkjedete omega-3-fettsyrer (EPA og DHA) vil også være lavt i et vegansk kosthold når fisk ikke spises og algebasert tilskudd av omega-3-fettsyrer vil være gunstig.

Denne undersøkelsen viser at for noen veganere kan det være nødvendig å ta flere kosttilskudd utover vitamin D og vitamin B12.

Veganere tar vanligvis kosttilskudd med ett næringsstoff. Denne danske undersøkelsen viser at det kan være nødvendig for enkelte å ta et multi vitamin- og mineraltilskudd for å få dekket behovet for alle vitaminer og mineraler.

Nok næringsstoffer som vegetarianer?

Lavere inntak av vitaminer og mineraler

Den danske undersøkelsen viser at inntaket av vitaminer og mineraler hos veganere avviker fra den jevne danske. Særlig ligger inntaket av vitamin D, jod og selen under det anbefalte daglige inntaket samt av kvinner har et for lavt vitamin A-inntak. Inntaket av vitamin B12 ble stor sett dekket gjennom kosttilskudd, men ikke hos alle.

Vitamin A og D

Inntaket av vitamin A fra kosten får vi som retinol fra dyremat og betakaroten fra plantemat. Veganere får kun sistnevnte og trenger å spise mye betakarotenrik mat for å få dekket behovet sitt, for eksempel gulrot, søtpotet og tomat. Halvparten av veganerne i undersøkelsen fikk ikke i seg nok vitamin A, og kvinner hadde i gjennomsnitt et for lavt inntak. Dette kan bl.a. gå utover synet og immunforsvaret.

Hele 41 av 70 veganere i studien fikk ikke i seg nok vitamin D. Dette kan gå utover kalsiumopptaket og skjelettet og immunforsvaret.

Jod og selen

Mindre enn halvparten av veganerne fikk dekket behovet for selen. Det gjennomsnittlige inntaket av jod og selen lå under anbefalingen for både kvinner og menn. Jod er særlig viktig for vekst i barndommen og ved graviditet og amming samt for forbrenningen . Selen er en viktig antioksidant i kroppen og har nødvendig for immunforsvaret.

Om studien

I studien deltok 70 danske veganere mellom 18 og 61 år. De registrerte hva de spiste gjennom to ukedager og to helgedager. Inntaket av næringsstoffer ble sammenlignet med 1257 altetende dansker (omnivorer). Maten ble veid.

Det er få studier som har sett på det faktiske inntaket av vitamin og mineraler hos veganere. De fleste studiene har sett på frekvensinntak av matvarer og ikke faktisk inntak. Veieundersøkelen kan også ha påvirket inntaket av ulike matvarer. Flere undersøkelser må til før ev. kostråd endres til veganere.

Kilder:
Kristensen NB, Madsen ML, Hansen TH, Allin KH, Hoppe C, Fagt S, Lausten MS, Gøbel RJ, Vestergaard H, Hansen T, Pedersen O. Intake of macro- and micronutrients in Danish vegans. Nutr J. 2015 Oct 30;14(1):115. doi: 10.1186/s12937-015-0103-3.
Craig WJ, Mangels AR; American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82.
Fraser GE. Vegetarian diets: what do we know of their effects on common chronic diseases? Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1607S-1612S. doi: 10.3945/ajcn.2009.26736K. Epub 2009 Mar 25.