Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Nye regler for kosttilskudd.

I høst ble regelverket om kosttilskudd endret. Den viktigste endringer er kanskje at maksimumsgrenser for hva som er tillatt av vitaminer og mineraler i kosttilskudd ble opphevet. Dette er riktig nok en midlertidig oppheving og Mattilsynet vil etablere nye maksimumsgrenser så snart det foreligger oppdatert vitenskapelig dokumentasjon for dette. 

Disse vitaminene og mineralene har for tiden ingen maksimumsgrense i kosttilskudd:

  • Vitamin A, vitamin E, vitamin K, vitamin B6, vitamin B12, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyre og biotin
  • Fosfor, jern, kopper, jod, sink, mangan, selen, krom, molybden, natrium, kalium, fluorid, klorid, bor og silisium

Fritt frem for kosttilskuddsprodusenter?

Betyr dette at kosttilskuddsprodusentene kan tilsette så mye vitaminer og mineraler de bare vil i et kosttilskudd? Nei! Kosttilskudd skal nemlig være trygge å bruke for oss forbrukere. Det vil si at summen av vitaminer og mineraler fra alle kilder (mat, drikke og kosttilskudd) skal ikke føre til negative bivirkninger eller forgiftning. 

Det er et grunnleggende krav om at alle næringsmidler, inkl. kosttilskudd, skal være helsemessig trygge.

Det er derfor produsenten sitt ansvar å sørge for trygge produkter. Det vil si at både konsentrasjonen av næringsstoffet i kosttilskuddet og anbefalt døgndose skal være trygt å bruke. 

«Jo mer», er ikke bedre!

Mange multivitaminer med mineraler har en døgndose som tilsvarer at du får i deg omtrentlig det daglige behovet ditt for næringsstoffene. Noen kosttilskudd kan ha en høyere dosering. Nå som regelverket er endret så vil du som forbruker også kunne kjøpe sterke kosttilskudd enn før.  

Ved bruk av de fleste vanlige og kjente kosttilskudd vil et normalt forbruk ikke medføre noen risiko. Ernæringsmessig trygge kosttilskudd er laget for å kunne dekke dagsbehovet, f.eks. hvis du ikke får i deg nok fra kosten. Vitamin D, kalsium og jern er eksempler på kosttilskudd som enkelte av oss kan ha behov for i visse perioder i livet.

Når behovet for næringsstoffet er dekket slik at kroppens funksjoner fungerer normalt, vil ikke et høyere inntak kunne «booste» denne funksjonen. Mao. du vil ikke få sterkere hår, hud, negler, skjelett, muskler, psyke, forbrenning osv. ved å doble eller triple dosen av kosttilskuddet eller bruke sterke, høydose-kosttilskudd. 

Tvert i mot, for høye inntak kan føre til helseskade. Derfor har EUs mattrygghetsorgan, EFSA, fastsatt øvre grenser for et tolerabelt inntaksnivå. Det betyr at dersom totalinntaket ditt fra både mat og kosttilskudd ligger under denne grensen, så har du i utgangspunktet et trygt forbruk. 

Øvre grense for et tolerabelt inntaksnivå betyr at et maksimalt, langvarig (kronisk) inntak av et næringsstoff fra alle kilder med all sannsynlighet ikke fører til en negativ helseeffekt på kroppen til normalt friske mennesker. Dette nivået ligger godt over anbefalt daglig inntak for de samme næringsstoffene som tabellen under viser: 

Anbefalt daglig inntak for
voksne menn/kvinner
Øvre grense tolerable grense
for voksne
Vitamin A (retinol/retinylpalmitat) 900/700 µg 3000 µg
Vitamin D 10 µg 100 µg
Vitamin E 10/8 α-TE 300 α-TE
Niacin 18/14 mg 10 mg nikotinsyre/900 mg nikotinamid
Vitamin B6 1,5/1,2 mg 25 mg
Folsyre 300/400 µg
(300 µg etter at menstruasjonen er opphørt)
1000 µg
Vitamin C 75 mg 1000 mg
Kalium 3500/3100 mg 3700 mg
Kalsium 800 mg 250 mg
Fosfor 600 mg 3000 mg
Jern 9/15 mg
(9 mg etter at menstruasjonen er opphørt)
25 mg
Sink 9/7 mg 25 mg
Kobber 0,9 mg 5 mg
Jod 150 µg 600 µg
Selen 60/50 µg 300 µg

Negativ helseeffekt

En uheldig effekt på helsen som følger av for høyt inntak av visse næringsstoffer kan påvirke vekt og utvikling, struktur, oppbygning og form på vev, organer, fysiologi eller levetiden som fører til svekkelse av funksjonell kapasitet eller svekkelse av kapasitet for å kompensere for ekstra stress. Økning i følsomhet for skadelige effekter av miljøpåvirkninger er også en uheldig helseeeffekt. 

En liten kropp kan raskere komme opp i for høye doser enn en stor kropp. Fostre og barn er derfor ekstra utsatt for bivirkninger av høye doser av kosttilskudd.

En skal også være oppmerksom på at høyt inntak av ett næringsstoff, kan gå utover opptaket av ett annet og øke risiko for mangel. Dette gjelder særlig mineraler og sporstoffer som har konkurrerende opptaksmekanismer. 

Disse vitaminene og mineralene har maksimumsgrense

Noen vitaminer og mineraler har fastsatt maksimumsgrense pr. døgndose. Dette gjelder vitamin D, vitamin C, folsyre, kalsium og magnesium. 

Maksimumsinnhold per anbefalt døgndose for
småbarn fra 1 år
og opptil 3 år
barn fra 3 år
og opptil 11 år
unge fra 11 år
og opptil 18 år
voksne
fra 18 år
Vitamin D 16 µg 16 µg 40 µg 80 µg
Folsyre 160 µg 260 µg 560 µg 960 µg
Vitamin C 230 mg 477 mg 955 mg 1000 mg
Kalsium 1026 mg 1053 mg 776 mg 705 mg
Magnesium 85 mg 120 mg 280 mg 350 mg

Alle vitaminer og mineraler har også fastsatte minimumsgrenser. Dette er en grense som er satt for at du som forbruker skal få i deg en mengde av næringsstoffet som faktisk har en fysiologisk betydning. 

Har du egentlig behov for kosttilskudd?

De fleste av oss trenger egentlig ikke kosttilskudd dersom du har et variert og balansert kosthold. Dersom du følger kostholdsrådene, så vil behovet for vitaminer og mineraler bli dekket. 

I visse deler av livet, som i spedbarnsårene og i alderdommen kan det likevel være behov for kosttilskudd, f.eks. vitamin D-tilskudd. Noen kan også trenge kosttilskudd av ulike grunner. 

Men å ta et tilskudd for sikkerhetsskyld eller fordi du ønsker å forsterke en kroppslig egenskap har ikke noe for seg.

Det vil heller ikke ha noe for seg å ta sterke doser av et kosttilskudd med mindre du har et medisinsk behov for dette. Personer med nedsatt opptaksevne i tarmen vil ha et slikt behov og andre kan ha sykdommer eller bruke medisiner som gjør at de har et høyere behov enn friske.

Allergikere kan få problemer med å få dekket behovet for visse næringsstoff fordi de må ekskludere visse matvarer fra kosten. Disse kan få dekket behovet med et standard kosttilskudd.

Er du frisk, så trenger du ikke sterke kosttilskudd.  Og husk at i et variert og balansert kosthold så er det i utgangspunket ikke nødvendig med kosttilskudd i det hele tatt. Tran vil for de fleste være dekkende nok om du vurderer et kosttilskudd. 

Bruk heller pengene på god mat!


Kilder: 

  • Scientific Committee on Food. Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals. European Food Safety Authority, 2006.
  • Veiledning om trygt innhold av vitaminer og mineraler i kosttilskudd. Mattilsynet, 2017. 
  • Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Helsedirektoratet, 2014.
  • Forskrift om kosttilskudd. Helse- og omsorgsdepartementet, 2017.
  • «Nordic Nutrition Recommendations 2012». Nordic Council of Ministers, 2012
Annonse:
Annonse: