Foto: Erik Helgeneset

Ingen av disse er en fullverdig lunsj.

I denne testen har vi sett på næringsinnholdet i havre- bygg- og rismåltider som vi finner i meierihyllene. Noen av bygg- og havremåltidene passer fint som et mellommåltid eller liten frokost, mens alle rismåltidene blir mer som dessert å regne. Disse inneholder minimalt med fiber, og mange inneholder mye sukker.

Frokost, lunsj, eller dessert?

At mange av måltidene heter «lunsj» kan gi rom for misforståelser, for ingen av disse inneholder nok energi til at de kan fungere som en fullverdig lunsj med mindre målet er vektnedgang.

Taperne i denne testen inneholder altfor lite fiber, for mye sukker, og for lite protein til å kunne kalles et sunt lite mellommåltid også. Dette er mer som dessert å regne.

Bygg er sunt!

De fleste inneholder omstridt tilsetningsstoff

Flere av fiskekakene i denne testen inneholder tilsetningsstoffet karragenan (E407).
Karragenan har evne til å trekke til seg vann og danne en gelélignende substans, og er godkjent til bruk i matindustrien. Men i løpet av de siste årene har en del eksperter begynt å stille spørsmål til bruken av karragenan i mat. Grunnen til dette er at forskning på dyr har vist at karragenan kan fremkalle betennelse i tarmen, sannsynligvis som følge av endringer i tarmfloraen.

De som er skeptiske til karragenan mener at dette tilsetningsstoffet heller ikke er gunstig for oss mennesker. Vi vet fremdeles ikke nok om dette, men hvis du vil være føre var kan det være lurt å velge matvarer som ikke inneholder dette tilsetningsstoffet. De fleste av produktene i denne testen inneholder karragenan.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi vurdert næringsinnholdet i en porsjon, ikke per 100 gram slik vi gjør med en del andre matvarer. Grunnen til dette er at det er det totale inntaket som teller. For å rangere produktene har vi sett på hvor mye mettet fett, sukker, fiber og protein de inneholder. Mye protein og fiber har trukket opp, mens mye sukker og mettet fett har trukket ned. Vi har gitt plusspoeng til de som ikke inneholder E407 og kunstig søtning. Produktene er rangert i forhold til hverandre, og denne gangen har vi valgt å gi terningkast 2-6.

Trendy med grøt