Foto: Erik Helgeneset

Sjekk innholdet av lever og tilsetningsstoffer.

Leverpostei er et pålegg vi anbefaler fordi det kan være en fin kilde til jern. Jo mer lever det er i en leverpostei, desto mer jern inneholder den. Derfor er det smart å gå for en type som inneholder bra med lever.

Bra med mye lever

Leverpostei er som regel laget av svinelever eller kyllinglever, men kan også inneholde lever fra lam og storfe. Kyllinglever inneholder en del mindre jern enn svinelever.
Lever inneholder mye protein, litt fett (1/3 mettet fett), og minimalt med karbohydrater. Lever er dessuten rik på jern og vitamin A, og inneholder også selen og flere B-vitaminer. Leverposteier inneholder langt mer fett enn ren lever fordi leverpostei er ispedd svinefett, flesk, kjøtt, ister og svor. Leverposteiene kan også være tilsatt ansjos, raps-, soya og olivenolje.

Eksempel på en 3 -dagers matplan for deg som vil ned i vekt

Flere inneholder omstridt tilsetningsstoff

Jo mer lever det er i en leverpostei, desto mer jern inneholder den sannsynligvis. Flere av leverposteiene i denne testen har vann først på ingredienslisten, noe som betyr at de inneholder mest vann. For at dette skal være mulig, inneholder leverposteiene også tilsetningsstoffer som gjør leverposteien tykkere og mer stabile.

Et slikt tilsetningsstoff er E 407, eller karragenan som det heter. Karragenan har evne til å trekke til seg vann og danne en gelélignende substans. Over halvparten av leverposteiene i denne testen inneholder karragenan. En type inneholder også E471 som også er et noe omstridt tilsetningsstoff.

En del fagfolk er skeptisk til bruken av karragenan, fordi noen studier har vist at dette tilsetningsstoffet kan skape betennelsesliknende tilstander i tarmen hos dyr. Det er fullt mulig å lage leverpostei uten å bruke karragenan. For å være føre var tenker vi derfor at flere av produsentene bør begynne å lage leverpostei uten dette tilsetningsstoffet. En god nyhet er at flere av leverposteiene som inneholdt E407 i fjor, er fri for karragenan i årets test!

Dette bør du vite om karragenan

Slik ha vi gjort testen

I denne testen har vi sett på hvor mye mettet fett, umettet fett, protein, karbohydrater, salt og lever et utvalg leverpostei inneholder. Ideelt sett ønsket vi å se på innholdet av jern fremfor lever, men ikke alle produsentene hadde oversikt over jerninnholdet i produktene sine. Derfor har vi heller vurdert leverposteienes innhold av lever ettersom dette jo også sier noe om hvor mye jern det er i produktet.

Mye mettet fett, og salt har trukket ned, mens mye lever, protein og umettet fett har trukket opp. Vi har gitt plusspoeng til de typene som ikke inneholder E407 og E471.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det sunneste får terningkast 6 og det mindre sunne får terningkast 3. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast enn 3, ettersom ingen av produktene i testen kan sies å være usunne. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

{advpoll id='199' view_result='0' width='0' position='center'}