Foto: Erik Helgeneset

Mye protein, lite kalorier.

Det kommer stadig nye typer Skyr i butikkhyllene. Ikke alle vet at Skyr er en type ferskost, og ikke en yoghurt. Sammenlikner du Skyr med vanlig yoghurt har den langt mer protein og ofte også mindre fett. Skyr, kesam, kvarg og cottage cheese er alle egentlig oster, og alle er rike på protein og fattige på fett og kalorier.

Hva har skjedd med kvarg og cottage cheese?

Tidligere var det et større utvalg av kvarg og cottage cheese i butikkhyllene, men disse har forsvunnet. Det tyder på at forbrukerne velger bort disse produktene til fordel for Skyr. I denne testen har vi derfor kun sammenliknet næringsinnholdet i Skyr, luftig Skyr og det relativt nye produktet Yoghurt mousse som kan fremstå som det samme som Skyr mousse.

Nesten alle inneholder søtstoff

Alle typene, bortsett fra Skyr kaffe og vanilje er tilsatt søtstoff i form av aspartam og acesulfam K. Dette gjør at de smaker søtt uten å inneholde noe særlig sukker eller kalorier. For en stor andel av befolkningen, ikke minst de som ønsker å gå ned i vekt, er dette en bra ting.

Vil du derimot bare spise et sunt og mettende mellommåltid, og kanskje også unngå søtstoffer, kan du gjerne velge en yoghurt, havregrøt eller andre melkebaserte mellommåltider uten søtstoffer. Eller gå for den ene Skyr-typen i denne testen som ikke er tilsatt søtstoff.

Hva er egentlig ultraprosessert mat?

Bra mat etter trening

Protein metter ikke bare godt, men er også viktig i forbindelse med trening fordi et tilstrekkelig og regelmessig proteininntak gjør at du lettere bygger og opprettholder muskelmassen. En del av produktene i denne testen passer derfor godt etter trening.

Vær bare klar over at samtlige av disse produktene inneholder for lite kalorier og karbohydrater til at det kan kalles skikkelig restitusjonsmat. Skal du fylle opp lagrene med det du trenger av både karbohydrater og protein etter trening, kan det derfor være lurt å spise eller drikke noe karbohydratholdig i tillegg.

Skyr kan også være bra for deg som ønsker å gå ned i vekt, fordi det høye proteininnholdet gjør at de metter forholdvis godt selv om de inneholder lite kalorier.

3 dagers meny for deg som vil ned i vekt

Mat og trening

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i Skyr-produkter som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en vurdering av produktene har vi sett på innhold av sukker, protein, og fiber. Innhold av protein og fiber har trukket opp, mens innhold av sukker har trukket ned.

Vi har gitt plusspoeng til den ene typen som ikke inneholder søtstoff ettersom det er flere som ikke ønsker søtstoff og noe forskning kan tyde på at søtstoff kanskje ikke er så uproblematisk som vi har trodd frem til nå.. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Smak er ikke en faktor vi kan vurdere ettersom smak er en subjektiv faktor. Du kan stemme på det produktet du mener smaker best her.

{advpoll id='195' view_result='0' width='0' position='center'}