Foto: Erik Helgeneset

Lite fisk og mye saus i taperne.

Fet fisk som makrell, sild og laks er våre beste kilder til to viktige næringsstoffer; omega-3 og vitamin D. I Norge anbefales vi å spise 300-450 gram fisk i uken der minst 200 gram av inntaket bør være fet fisk.

Sjekk hvor mye fisk det er i pålegget

Fiskepålegg er en fin måte å få i seg fet fisk på, men det kan være lurt å sjekke hvor mye fisk det er i det pålegget du velger. Mens noen typer inneholder over 80 % fisk, består andre fiskepålegg bare av 45-50 % fisk og mye saus. Ofte har porsjonspakkene og «hakket» fiskepålegg mindre fisk og mer saus og sukker enn andre typer.

Tre næringsstoffer du kan få for lite av

Sardiner er en fin kilde til vitamin D

I fiskepålegg brukes laks, makrell og sardiner (brisling). I løpet av den siste tiden har det også kommet noen tunfiskpålegg som passer like godt på brødskiven som i salater og woker. Alle disse fiskeslagene inneholder omega-3-fettsyrer, vitamin D, sink, selen og jod.

Sammenligner vi de ulike fiskeslagene, er det klart mest vitamin D i sardiner. Ferske sardiner inneholder nesten dobbelt (18,7 µg) så mye vitamin D som laks (10 µg) og hele fire ganger så mye som makrell (6 µg). Tunfisk regnes som en halvfet fisk, og inneholder derfor mindre omega-3 og vitamin D enn sild, laks og makrell. I motsetning til makrell og laks inneholder sardinen hele bein. Det betyr også at sardiner på boks er en god kalsiumkilde.

Spis torsk og annen mager fisk

Fordi fet fisk er rikere på omega-3 og vitamin D, trekkes disse fiskeslagene ofte frem når det er snakk om sunnhet. Men mager fisk som torsk også har sine fordeler. Disse fisketypene inneholder nemlig mer jod enn fet fisk. Og jod er også et næringsstoff flere av oss får i seg for lite av. Mager fisk er dessuten rik på lettfordøyelig protein av god kvalitet.

Spis hvit fisk

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg fiskepålegg på boks som finnes i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye umettet fett, protein, sukker, omega-3, salt og andel fisk de inneholder pr 100 gram vare.
Vi har dessverre ikke kunnet ta med innhold av kalsium og vitamin D i vår vurdering ettersom ikke alle produsentene har oppgitt dette på sine produkter.

I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='194' view_result='0' width='0' position='center'}