Foto: Erik Helgeneset

Mye salt i alle.

Salami er et typisk «hverdagspålegg» som mange har i kjøleskapet. Men som en del andre kjøttpålegg inneholder mange salamityper relativt mye salt. En del typer inneholder dessuten mer mettet fett enn magrere pålegg som skinke og kyllingpålegg.

Så mye salt er det i en skive salami

En skive salami veier rundt 6 gram. Velger du en av de salteste salamitypene (5,5 gram salt per 100 gram salami) så får du i deg 0,66 gram salt hvis du spiser to skiver salami. Spiser du flere skiver med salami hver dag, kan dette fort bli for mye salt.

Vi anbefales å holde saltinntaket under 5 gram om dagen, men de fleste får i seg rundt 10 gram salt hver dag.

En teskje salt om dagen er mer enn nok

Størst forskjell på fettinnhold

Det er ikke bare saltinnholdet som varierer mye mellom de ulike salamitypene. Det er også stor forskjell på fett. I løpet av de senere årene har det kommet flere typer salami med et betydelig redusert fettinnhold. Noen inneholder rapsolje slik at den totale fettmengden er omtrent den samme, men andelen mettet fett er redusert. Det er bra!

Velg riktig fett!

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg oppskåret salami, som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har sammenliknet pølsenes innhold av protein, mettet fett, umettet fett, salt og kjøtt. Innhold av salt og mettet fett har trukket ned, mens innhold av protein og kjøtt har trukket opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de «sunneste» får terningkast 5 og det minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.

{advpoll id='183' view_result='0' width='0' position='center'}