Foto: Erik Helgeneset

Godteri eller mellommåltid?

Müslibarer høres i utgangspunktet sunt ut. Noen har også navn som «Mellombar» som tilsier at de passer perfekt som et mellommåltid. Men gjør de egentlig det?

Metter dårlig og øker søtsuget

Mange tenker på müsli som sunt, grovt og fiberrikt. Hvis en müslibar inneholdt mye fiber og fullkorn, ville den vært et mye bedre valg enn for eksempel en sjokolade. Men «problemet» med mange müslibarer er at de inneholder relativt lite fiber og fullkorn. Mange inneholder dessuten minimalt med protein, men ganske mye sukker. Dette gjør at de metter relativt dårlig.

Mange vil til og med oppleve motsatt effekt; de blir mer sultne og sugne på noe godt etter å ha spist en müslibar. En müslibar er derfor ikke et optimalt mellommåltid. Velger du derimot en müslibar fremfor en sjokolade, har du gjort et greit valg i forhold til sunnhet.

Lite fiber og protein

En müslibar kan være et greit mellommåltid for deg som er slank og aktiv og trenger litt kjapp energi. Er du derimot en av dem som ønsker å begrense inntaket av sukker og kalorier, og kanskje også sliter med vekten, bør du nok heller velge noe annet enn en müslibar.

Ikke fordi de er så fryktelig fulle av kalorier (mange av dem er tross alt ganske små), men fordi mange av dem inneholder relativt lite fiber og protein, og nokså mye sukker. Altså ingen bra kombinasjon for deg som ønsker et mellommåltid som kan mette litt uten å føre til altfor svingende blodsukker.

Seier til nøttebarene

I denne testen gikk seieren til nøttebarene fordi de inneholder mer fiber, protein og umettet fett enn müslibarene. Nøtter er uten tvil sunt, men også ganske energirikt. Likevel er det mye som tyder på at de som spiser nøtter jevnlig har lettere for å holde en stabil vekt enn andre. Nøtter er dessuten bra for deg av mange andre grunner. Når du skal velge en bar, så er det derfor lurt å velge en nøttebar fremfor en müslibar.

Spis mandler med god samvittighet

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av müslibarene i denne testen, har vi sett på hvor mye protein, sukker, mettet fett, umettet fett og fiber de inneholder. Mye sukker og mettet fett har trukket ned, mens mye protein, umettet fett og fiber har trukket opp. Vi har sett på hvor mye hver müslibar inneholder per stk, ikke per 100 gram som vi gjør med noen andre matvarer. Dette har vi gjort fordi de fleste spiser en hel bar av gangen.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de mindre sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

{advpoll id='166' view_result='0' width='0' position='center'}