Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Mye sukker i taperne

Sjokolademelk behøver ikke være så usunt som mange tror. Det gjelder bare å velge de som inneholder lite sukker, og gjerne også bra med kalsium, jod og protein.

Melk og meieriprodukter er vår viktigste kilde til kalsium, og også en viktig kilde til jod som mange får i seg for lite av. Disse næringsstoffene får du også fra sjokolademelk laget av kumelk. Soya- og havremelk kan være tilsatt kalsium, men ingen av dem er tilsatt jod.

Sjokolademelk, sunnere enn du tror

Sjekk innholdet av sukker og kalorier

Fordi mange, særlig barn får i seg mer enn nok sukker fra før av, bør sjokolademelk ikke drikkes for ofte. Unntaket er hvis du velger vinneren i denne testen, eller hvis du er en av dem som trener mye og som drikker sjokolademelk etter trening. Småspiste barn og voksne kan også ha nytte av sjokolademelk som en kilde til ekstra energi.

Drikker du eller barna dine sjokolademelk ofte, kan det være lurt å velge den typen som inneholder minst sukker, fett og kalorier. Det er også lurt å se litt på størrelsen. Når du først har en sjokolademelk, drikker du gjerne opp hele. Da blir det ofte litt mye sukker og kalorier hvis du velger de største typene.

De fleste inneholder karragenan

Alle bortsett fra en av sjokolademelkene i denne testen er tilsatt karragenan (E407). Dette er et konsistensmiddel som noen fagfolk er skeptiske til. Grunnen er at flere dyrestudier har vist at stoffet kan påvirke tarmfloraen vår på en negativ måte. Blant annet ved å skape betennelsestilstander i tarmen. Man vet fremdeles for lite om hvordan dette påvirker oss mennesker, men ettersom vi vet at det er fullt mulig å bruke andre konsistensmidler som ikke har vist denne negative effekten, og siden det er bedre å være føre var, så ønsker vi å opplyse deg som forbruker om dette. Det er heller ikke nødvendig å bruke karragenan i sjokolademelk. Uten karragenan vil kakaoen synke til bunnen, men det løser vi lett ved å riste sjokolademelken.

Sjokolademelk etter trening

Etter en treningsøkt trenger du både protein og karbohydrater. Sjokolademelk inneholder like mye protein som vanlig melk, og har dessuten mer karbohydrater enn melk i form av sukker.

Forskning viser at sjokolademelk både kan erstatte væsketap og restituere slitne muskler etter trening, sannsynligvis på grunn av innholdet av natrium og kalium. Sjokolademelk og annen melk inneholder dessuten en fin blanding av karbohydrater og proteiner av svært god kvalitet.

Etter en skikkelig treningsøkt der det er lenge til neste måltid, kan du altså gjerne drikke en sjokolademelk. Og da kan du gjerne velge sjokolademelk som ikke nødvendigvis kommer best ut i denne testen. Etter en treningsøkt kan sjokolademelken nemlig godt inneholde mer karbohydrater/sukker, enn hva du bør tillate deg ellers.

Hvis du ønsker den beste sjokolademelken etter trening, så sjekk ut fjorårets test der vi vurderte sjokolademelk i forhold til restitusjon.

Mat og trening

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av sjokolademelk, har vi sett på innhold av kalorier, protein, mettet fett, og sukker per 100 g med sjokolademelk. Mengden protein trekker opp, mens mengden sukker, mettet fett og kalorier trekker ned. Vi har latt sukker og protein telle dobbelt. Vi har gitt plusspoeng til sjokolademelk som inneholder lite sukker uten å være tilsatt søtstoff, og vi har gitt minuspoeng til sjokolademelk som er tilsatt karragenan.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den «sunneste» får terningkast 5 og den minst sunne får terningkast 3. Grunnen til at vi ikke har valgt å gi terningkast 6, er at nesten samtlige av sjokolademelkene er tilsatt karragenan.

Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hvilken sjokolademelk syns du smaker best?
 • 3 Votes
  TINE Styrk kakao fettfri melk, TINE
  9.68%
 • 2 Votes
  TINE Laktosefri, fettfri melk med sjokolade, TINE
  6.45%
 • 0 Vote
  Arla Protein milk drink, Arla
  0%
 • 4 Votes
  Yt protein shake med smak av sjokolade, TINE
  12.9%
 • 1 Vote
  TINE Lettmelk med sjokolade uten tilsatt sukker, TINE
  3.23%
 • 0 Vote
  ProPud Milkshake chocolate, Njie Foods AB
  0%
 • 5 Votes
  Litago Uten sjokolademelk, Tine
  16.13%
 • 1 Vote
  Oatly Havredryck choclad, Oatly AB
  3.23%
 • 2 Votes
  Litago Lett sjokolademelk, Tine
  6.45%
 • 0 Vote
  Alpro Chocolate, soya, Alpro
  0%
 • 3 Votes
  Yt Restitusjonsdrikk kakao, TINE
  9.68%
 • 6 Votes
  Q Fersk sjokolademelk, Q meieriene
  19.35%
 • 1 Vote
  TINE Sjokomelk, TINE
  3.23%
 • 1 Vote
  Litago Sjokolademelk, Tine
  3.23%
 • 1 Vote
  Q Konge sjokomelk laktosefri, Q meieriene
  3.23%
 • 1 Vote
  Cocio Classic chocolate milk, Cocio Chokolademælk
  3.23%
 • 0 Vote
  TINE Milkshake sjokoladesmak, TINE
  0%
← Tilbake
Total 31 Votes

Article Index

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

 • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
 • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
 • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke