De billige er like bra som de dyreste.
Det finnes mange forskjellige skinkepålegg i butikkene. Kokt eller røkt, med eller uten pepper, urter, eller krydder. Felles for disse er at de er magre og inneholder lite fett og mye protein. Størst variasjon er det på saltinnholdet.
Det er også stor forskjell på pris. Dette er egentlig ikke en faktor vi i Bramat vurderer i våre tester, men det er verdt å nevne ettersom den ene vinneren er den dyreste, og den andre vinneren er blant de billigste. Nå kan det veldig godt tenkes at den dyreste også er den beste, men skal du ha en «familieskinke» som passer til det meste så holder det kanskje med en av de billigste.
Magert og proteinrikt pålegg
Skinkepålegg er magert, renskåret svinekjøtt som normalt inneholder 1-3 prosent mettet fett. Det magre, milde kjøttet gjør skinke til et populært pålegg. Det meste av fettet i skinke er enumettet. En del fett er også mettet og litt er flerumettet. Mye av det enumettede fettet i skinke er det samme som vi finner i olivenolje. Dette er en type fett som er gunstigere for hjertet enn mettet fett. I skinkepålegg finner du en mer at dette gunstige fettet enn for eksempel i fårepølse.
På grunn av den høye andelen kjøtt, er skinke et proteinrikt pålegg som metter godt uten å gi så mye energi (kalorier).
Kan man spise både sunt og bærekraftig?
Sjekk saltinnholdet
Skinke og annet kjøttpålegg inneholder mye salt. Et høyt inntak av salt øker risikoen for hjerte- og karsykdom og visse former for kreft. Derfor er det viktig å være bevisst på saltinntaket. Skinke er et magert pålegg, noe som er bra, men samtidig er det viktig å ikke spise altfor mye ettersom det inneholder såpass mye salt. Tar du en titt på næringsinnholdet i de forskjellige typene skinke, ser du at det kan være ganske stor forskjell på hvor mye salt de inneholder. Skal du tenke sunnhet, bør du gå for en av de som inneholder minst salt. Når det er sagt; salt er et konserveringsmiddel, så noe salt må vi ha for at skinken ikke skal bli bedervet.
En teskje salt om dagen er mer enn nok
Usunt med røkt mat?
Noen typer skinke er røkt, mens andre er kokt. Røyking av mat var tradisjonelt brukt til å konservere mat, slik som kjøtt og fisk samtidig som det gav maten en ekstra smak. I dag har vi to former for røkt mat. Maten som tradisjonelt røykes på treflis og den som tilsettes røykearoma.
Når du røker maten på tradisjonelt vis dannes det stoffer som kan virke kreftfremkallende og skadelig for arveanlegget hvis man får for mye i seg av disse stoffene.
I følge mattilsynet er røykearoma mindre helseskadelig enn tradisjonell røyking, men det er viktig at maten merkes ordentlig slik at du opplyses om hvordan maten er røkt.
For å finne ut om maten er røkt på treflis eller med røykaroma, kan du lese ingredienslisten. Dersom det står røykearoma på den, har den ikke hengt over røykende treflis. Noen ganger, bruker forøvrig begge metoder på samme matvare.
I denne testen har vi ikke tatt hensyn til om skinkene er kokt eller røyket, men oppfordrer forbrukere til å begrense inntaket av mat røyket på tradisjonelt vis.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet en rekke skinkepålegg, som er å finne i de største matvarekjedene. Vi har ikke sett på pålegg laget av kylling og kalkun, og vi har heller ikke tatt med hamburgerrygg. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, salt og andel kjøtt. Mye protein og andel kjøtt har trukket opp, mens innholdet av mettet fett og salt har trukket ned.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og det minst sunne får terningkast 4. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Grøstad Kokt skinke i skiver (stor)

En av testens vinnere. Mye kjøtt og ok innhold av salt for å være et skinkepålegg.
Energi: 506 kJ (121 kcal)
Fett: 3,9 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 0,3 g
Sukker: 0,3 g
Protein: 21,3 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 96,9 %
Produsent/distributør: Grøstad AS
Folkets Kokt skinke minste pakke

En av testens vinnere. Mye kjøtt og ok innhold av salt for å være et skinkepålegg.
Energi: 487 kJ (116 kcal)
Fett: 3,9 g
Mettet fett: 1 g
Karbohydrater: 1,1 g
Sukker: 0,2 g
Protein: 18,8 g
Salt: 1,5 g
Kjøtt: 86 %
Produsent/distributør: Unil AS
Folkets Kokt skinke lang pakke

En av testens vinnere. Mye kjøtt og ok innhold av salt for å være et skinkepålegg.
Energi: 487 kJ (116 kcal)
Fett: 3,9 g
Mettet fett: 1 g
Karbohydrater: 1,1 g
Sukker: 0,2 g
Protein: 18,8 g
Salt: 1,5 g
Kjøtt: 86 %
Produsent/distributør: Unil AS
Gilde 98 % skinke

Mye kjøtt, bra med protein, og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 715 kJ (171 kcal)
Fett: 8,9 g
Mettet fett: 3 g
Karbohydrater: 1,7 g
Sukker: 0,9 g
Protein: 21 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 98 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Gilde 99 % skinke røkt

Mye kjøtt, men litt mer salt og mettet fett enn vinnerne.
Energi: 719 kJ (172 kcal)
Fett: 9 g
Mettet fett: 3 g
Karbohydrater: 1,7 g
Sukker: 0,9 g
Protein: 21 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 99 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Folkets Jalapenoskinke

Bra med kjøtt, og lite salt for å være et skinkepålegg.
Energi: 503 kJ (120 kcal)
Fett: 4,4 g
Mettet fett: 1,6 g
Karbohydrater: 1,1 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 18,6 g
Salt: 1,5 g
Kjøtt: 84 %
Produsent/distributør: Unil AS
Prima Kokt skinke

Bra med kjøtt, og greit innhold av salt og mettet fett.
Energi: 413 kJ (98 kcal)
Fett: 2,9 g
Mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 0 g
Sukker: 0 g
Protein: 18 g
Salt: 1,75 g
Kjøtt: 86 %
Produsent/distributør: REMA 1000
Bjerke Pepperskinke

Bra med kjøtt, og greit innhold av salt og mettet fett.
Energi: 471 kJ (113 kcal)
Fett: 3,2 g
Mettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 1,7 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 19 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 93 %
Produsent/distributør: Bjerke AS
Jacobs Provence skinke

Bra med kjøtt, og greit innhold av salt og mettet fett.
Energi: 456 kJ (109 kcal)
Fett: 4,6 g
Mettet fett: 1,4 g
Karbohydrater: 0,2 g
Sukker: 0,1 g
Protein: 16,7 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 95 %
Produsent/distributør: Unil AS
Jacobs Skinke med salvie

Bra med kjøtt, og greit innhold av salt og mettet fett.
Energi: 457 kJ (109 kcal)
Fett: 4,6 g
Mettet fett: 1,4 g
Karbohydrater: 0,3 g
Sukker: 0,2 g
Protein: 16,7 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 95 %
Produsent/distributør: Unil AS
Folkets Familieskinke

Bra med kjøtt, og greit innhold av salt og mettet fett.
Energi: 523 kJ (125 kcal)
Fett: 5,1 g
Mettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 0,8 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 18,7 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 83 %
Produsent/distributør: Unil AS
Folkets Familieskinke krydret

Bra med kjøtt, og greit innhold av salt og mettet fett.
Energi: 523 kJ (125 kcal)
Fett: 5,1 g
Mettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 0,8 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 18,7 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 83 %
Produsent/distributør: Unil AS
Gilde Ekte kokt skinke

Bra med kjøtt, men mer salt enn vinnerne.
Energi: 475 kJ (113 kcal)
Fett: 3,2 g
Mettet fett: 1,1 g
Karbohydrater: 2 g
Sukker: 0,4 g
Protein: 19 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 85 %
Produsent/distributør: Unil AS
Gilde Løvtynn ekte kokt skinke

Bra med kjøtt, men mer salt enn vinnerne.
Energi: 476 kJ (113 kcal)
Fett: 3,3 g
Mettet fett: 1,1 g
Karbohydrater: 1,8 g
Sukker: 0,4 g
Protein: 19 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 85 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Gilde Krydderskinke

Bra med kjøtt, men mer salt enn vinnerne.
Energi: 479 kJ (114 kcal)
Fett: 3,3 g
Mettet fett: 1,1 g
Karbohydrater: 2 g
Sukker: 0,4 g
Protein: 19 g
Salt: 2 g
Kjøtt: 88 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Bjerke Håndlaget kokt skinke

Bra med kjøtt, men mer salt enn vinnerne.
Energi: 456 kJ (108 kcal)
Fett: 3,1 g
Mettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 1,6 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 18,4 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 90 %
Produsent/distributør: Bjerke AS
Finsbråten Krydder skinke

Bra med kjøtt, og greit innhold av salt og mettet fett.
Energi: 435 kJ (104 kcal)
Fett: 3,5 g
Mettet fett: 1,4 g
Karbohydrater: 1 g
Sukker: 0,4 g
Protein: 17 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 91 %
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Finsbråten Ekte kokt skinke

Bra med kjøtt, og greit innhold av salt og mettet fett.
Energi: 456 kJ (109 kcal)
Fett: 4,5 g
Mettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 1 g
Sukker: 0,4 g
Protein: 17 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 91 %
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Gilde Lunsjskinke

Bra med kjøtt, men mer salt enn vinnerne.
Energi: 515 kJ (123 kcal)
Fett: 5,1 g
Mettet fett: 1,8 g
Karbohydrater: 1,7 g
Sukker: 9,3 g
Protein: 19 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 84 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Gilde Løvtynn lunsjskinke

Bra med kjøtt, men mer salt enn vinnerne.
Energi: 515 kJ (123 kcal)
Fett: 5,1 g
Mettet fett: 1,8 g
Karbohydrater: 1,7 g
Sukker: 0,3 g
Protein: 19 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 84 %
Produsent/distributør: Nortura SA
Folkets Kokt skinke

Bra med kjøtt og greit med salt, men mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 458 kJ (109 kcal)
Fett: 4 g
Mettet fett: 1,4 g
Karbohydrater: 1 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 17 g
Salt: 1,5 g
Kjøtt: 85 %
Produsent/distributør: Unil AS
Jacobs Kokt skinke

Greit med kjøtt, men mindre potein og mer salt enn vinnerne.
Energi: 436 kJ (114 kcal)
Fett: 3,1 g
Mettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 0,9 g
Sukker: 0,1 g
Protein: 18,2 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 79 %
Produsent/distributør: Unil AS
Coop Kokt skinke 150 g

Bra med kjøtt, men mindre protein enn vinnerne.
Energi: 472 kJ (113 kcal)
Fett: 4,9 g
Mettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 0,5 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 16 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 82 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Coop Jalapenoskinke

Bra med kjøtt, men mindre protein enn vinnerne.
Energi: 454 kJ (108 kcal)
Fett: 4 g
Mettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 1 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 17 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 82 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Nordfjord Ekte kokt skinke

Bra med kjøtt, men mindre protein enn vinnerne.
Energi: 370 kJ (88 kcal)
Fett: 2 g
Mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 0,6 g
Sukker: 0,3 g
Protein: 17 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 83 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Nordfjord Jalapenoskinke

Bra med kjøtt, men mer salt enn vinnerne.
Energi: 433 kJ (104 kcal)
Fett: 3 g
Mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 1,2 g
Sukker: 1,1 g
Protein: 18 g
Salt: 2 g
Kjøtt: 83 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Coop Smak ardenneskinke

Bra med kjøtt og greit med salt, men mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 469 kJ (112 kcal)
Fett: 4,2 g
Mettet fett: 1,4 g
Karbohydrater: 1,5 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 17 g
Salt: 1,8 g
Kjøtt: 85 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Nordfjord Pepperskinke

Greit med kjøtt, men mer salt enn vinnerne.
Energi: 443 kJ (105 kcal)
Fett: 2,6 g
Mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 2,5 g
Sukker: 2,1 g
Protein: 18 g
Salt: 2 g
Kjøtt: 79 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Coop Gourmetskinke

Greit med kjøtt, men mer salt enn vinnerne.
Energi: 475 kJ (113 kcal)
Fett: 4,9 g
Mettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 0,5 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 16 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 82 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Coop Kokt pepperskinke

Greit med kjøtt, men mer salt enn vinnerne.
Energi: 477 kJ (114 kcal)
Fett: 4,9 g
Mettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 0,6 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 16 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 82 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Coop Kokt skinke 100 g

Bra med kjøtt, men mer salt enn vinnerne.
Energi: 474 kJ (113 kcal)
Fett: 4,9 g
Mettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 0,5 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 16 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 82 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Nordfjord Bogskinke

Bra med kjøtt, men mer salt enn vinnerne.
Energi: 447 kJ (106 kcal)
Fett: 4 g
Mettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 0,6 g
Sukker: 0,3 g
Protein: 17 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 83 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Coop Kentucky steak pepperskinke

Bra med kjøtt, men mer salt enn vinnerne.
Energi: 480 kJ (114 kcal)
Fett: 5 g
Mettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 0,5 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 17 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 83 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
First Price Kokt skinke

Mindre kjøtt og mer salt enn vinnerne.
Energi: 487 kJ (116 kcal)
Fett: 4,8 g
Mettet fett: 2 g
Karbohydrater: 0,9 g
Sukker: 0,7 g
Protein: 17,2 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 85 %
Produsent/distributør: Unil AS
Bjerke Bøkerøkt skinke

Mindre kjøtt og mer salt enn vinnerne.
Energi: 426 kJ (102 kcal)
Fett: 2,8 g
Mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 1,9 g
Sukker: 0,6 g
Protein: 17 g
Salt: 2 g
Kjøtt: 80,2 %
Produsent/distributør: Bjerke AS
Nordfjord Paprikaskinke

Mindre kjøtt og mer salt enn vinnerne.
Energi: 441 kJ (105 kcal)
Fett: 3 g
Mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 2,4 g
Sukker: 2,2 g
Protein: 17 g
Salt: 2,3 g
Kjøtt: 77 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Nordfjord Skinke med purreløk

Mindre kjøtt og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 419 kJ (99 kcal)
Fett: 3 g
Mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 1,1 g
Sukker: 1 g
Protein: 17 g
Salt: 2,3 g
Kjøtt: 79 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Xtra Kokt skinke

Mindre kjøtt og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 430 kJ (101 kcal)
Fett: g
Mettet fett: 3 g
Karbohydrater: 1 g
Sukker: 1 g
Protein: 18 g
Salt: 1,9 g
Kjøtt: 80 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Xtra Pepperskinke

Mindre kjøtt og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 485 kJ (116 kcal)
Fett: 4,9 g
Mettet fett: 2,8 g
Karbohydrater: 1,4 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 16 g
Salt: 1,7 g
Kjøtt: 81 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Coop Bøkerøkt skinke

Mindre kjøtt og protein, og mer salt og mettet fett enn vinnerne.
Energi: 491 kJ (117 kcal)
Fett: 5 g
Mettet fett: 2,1 g
Karbohydrater: 1 g
Sukker: 0,5 g
Protein: 17 g
Salt: 2,1 g
Kjøtt: 82 %
Produsent/distributør: Fatland Sandefjord AS
Nordfjord Frokostskinke

Mindre kjøtt og protein, og mer salt og mettet fett enn vinnerne.
Energi: 566 kJ (135 kcal)
Fett: 7 g
Mettet fett: 2,4 g
Karbohydrater: 1 g
Sukker: 1 g
Protein: 17 g
Salt: 2,2 g
Kjøtt: 79 %
Produsent/distributør: Nordfjordkjøtt AS
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.