Foto: Erik Helgeneset

Sjekk saltinnholdet!

Det finnes mange forskjellige skinkepålegg i butikkene. Kokt eller røkt, med eller uten pepper, urter, eller krydder. Felles for disse er at de er magre og inneholder lite fett og mye protein. Størst variasjon er det på saltinnholdet.

Magert og fettfattig pålegg

Skinkepålegg er magert, renskåret svinekjøtt som normalt inneholder 1-3 prosent mettet fett. Det magre, milde kjøttet gjør skinke til et populært pålegg. Det meste av fettet i skinke er enumettet. En del fett er også mettet og litt er flerumettet. Mye av det enumettede fettet i skinke er det samme som vi finner i olivenolje. Dette er en type fett som er gunstigere for hjertet enn mettet fett. I skinkepålegg finner du en mer at dette gunstige fettet enn for eksempel i fårepølse.

På grunn av den høye andelen kjøtt, er skinke et proteinrikt pålegg som metter godt uten å gi så mye energi (kalorier).

Fakta om protein

Mye salt i skinkepålegg

Skinke og annet kjøttpålegg inneholder mye salt. Et høyt inntak av salt øker risikoen for hjerte- og karsykdom og visse former for kreft. Derfor er det viktig å være bevisst på saltinntaket. Skinke er et magert pålegg, noe som er bra, men samtidig er det viktig å ikke spise altfor mye ettersom det inneholder såpass mye salt.

En teskje salt om dagen er mer enn nok

Usunt med røkt mat?

Noen typer skinke er røkt, mens andre er kokt. Røyking av mat var tradisjonelt brukt til å konservere mat, slik som kjøtt og fisk samtidig som det gav maten en ekstra smak. I dag har vi to former for røkt mat. Maten som tradisjonelt røykes på treflis og den som tilsettes røykearoma.

Når du røker maten på tradisjonelt vis dannes det stoffer som kan virke kreftfremkallende og skadelig for arveanlegget hvis man får for mye i seg av disse stoffene.

I følge mattilsynet er røykearoma mindre helseskadelig enn tradisjonell røyking, men det er viktig at maten merkes ordentlig slik at du opplyses om hvordan maten er røkt.

For å finne ut om maten er røkt på treflis eller med røykaroma, kan du lese ingredienslisten. Dersom det står røykearoma på den, har den ikke hengt over røykende treflis. Noen ganger, bruker forøvrig begge metoder på samme matvare.

I denne testen har vi ikke tatt hensyn til om skinkene er kokt eller røyket, men oppfordrer forbrukere til å begrense inntaket av mat røyket på tradisjonelt vis.

Er røkt mat farlig?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet en rekke skinkepålegg, som er å finne i de største matvarekjedene. Vi har ikke sett på pålegg laget av kylling og kalkun, og vi har heller ikke tatt med hamburgerrygg. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, salt og andel kjøtt. Mye protein og andel kjøtt har trukket opp, mens innholdet av mettet fett og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og det minst sunne får terningkast 4. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.