Foto: Erik Helgeneset

Mest sukker og fett i sjokoladebollene.

Boller er billig, enkelt, tilgjengelig og noe de fleste liker. Kjøper du boller i matvarebutikkene, får du gjerne poser med 5-8 boller av gangen.

Det største ”problemet” med boller er at de ofte selges på billigsalg. Jo flere du kjøper jo billigere blir det. Og kjøper du flere blir det også lettere å spise flere.

Fulle av raske karbohydrater

Sammenliknet med kake, sjokolade og andre søtsaker, er det lite kalorier og fett i boller. Men de fleste boller (alle bollene i denne testen) er laget på finmalt mel, noe som gjør at de er fattige på fiber og rike på raske karbohydrater. Er du overvektig og har en tendens til å legge på deg rundt magen, er boller derfor ikke noe du bør spise altfor ofte.

Er du derimot slank, aktiv, og trenger et raskt påfyll av karbohydrater etter en treningsøkt, kan du godt spise noen boller.

Er karbohydrater farlig?

Mest sukker i rosin-og sjokoladeboller

Sammenlikner vi næringsinnholdet i de ulike hvetebollene, ser vi ikke uventet at sjokoladebollene inneholder mer kalorier, fett og sukker enn de vanlige hvetebollene. Boller med rosiner har også mer sukker enn boller uten rosiner, noe som hovedsakelig skyldes at rosiner inneholder mye sukker.

Skal du spise en bolle en gang i blant, har det ingen betydning om du velger en vanlig hvetebolle, eller en bolle med sjokolade. Er du en storspiser av boller, kan det være lurt å gå for bollene uten sjokolade.

Er alt sukker usunt?

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av bollene, har vi sett på innhold av mettet fett, sukker og salt. Mye sukker og mettet fett har trukket ned. Det samme har innholdet av salt.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5. Et produkt som får terningkast 2 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.