Foto:Andreas_Bjørseth

Velger du bort styrketrening?

Veldig mange som bestemmer seg for å satse på løping, enten i konkurranser eller for seg selv, velger bort styrketrening, eller er usikker på hvordan dette kan kombineres.

En av leserne våre lurer på nettopp dette:

"Jeg er i gang med løpetrening nå mot halvmaraton og følger et program som har mellom fem og seks økter i uka. Har du forslag til hvordan en bør legge opp styrketrening i dette?
Selv tenker jeg utholdende styrke, fullkroppsrogram, ca to ganger i uken. Er så godt igang med styrketrening nå, og er så kjedelig å miste alt av styrke i overkroppen? Er det noen spesielle øvelser du kan anbefale, som kan være med å forbedre løpssteget og løpsstyrken?"

Mye utholdenhetstrening kan gå på bekostning av styrketrening.

Hadde vi hatt all verdens tid kunne vi enkelt trent mot konkuransser i løping, og i tillegg trent nok styrketrening rettet mot å styrke hele kroppen. 

Men, fordi tiden vi har til å trene ikke er uendelig, vil naturlig nok en som satser på å løpe trene mest mulig på dette.
Mange løpere er redde for å bli "tunge" i kroppen, og derfor tregere under løp. Dette kan selvsagt skje om vi klarer å bygge mye muskler, og øke muskelmassen vår betraktelig. 

Skal vi løpe, er det lurt å ikke bygge for mye muskelmasse, men heller fokusere på utholdende styrketrening, spenst, og noe tyngre løft.

Løpere bør også være sterke!

Å løpe krever ikke styrke i bare bena, men resten av kroppen også.
Vi kan enkelt kjenne forskjellen på hvor lett vi løper, ved å løpe et stykke med rak rygg og aktiv mage/rygg muskulatur, og et stykke uten fokus på dette.

Å løpe med overkropp som en potetsekk blir slitsomt, og veldig lite effektivt. I tillegg vil løpssteget og hastigheten vi klarer å holde under turen kunne forbedres ved spesifikke øvelser på legger, lår (bakside og forside) og magemuskler.

Drilløvelser gir god effekt på løperben.

Et godt tips for alle som ønsker å bli bedre på løp er å trene drilløvelser.

Dette er øvelser som trener musklene vi bruker i løpssteget, som er perfekte å kjøre etter en løpetur, eller alene. Øvelsene krever ikke utstyr, og kan gjøres ute eller inne. Eksempler på drilløvelser er løp med høye kneløft, løp med spark i rumpa og vristhopp.

Spensttrening gir oss det lille ekstra.

Spensttrening (plyometrisk trening) vil gi løpssteget det lille ekstra.
Typiske spenstøvelser med tanke på løp er trappehopp, trappeløp og boxjump.

God holdning er viktig.

Å styrke ben, legger og magemuskler er viktig, men vi må ikke glemme baksiden!
En god holdning krever kontroll over muskulaturen både på forsiden og baksiden, og særlig i øvre rygg.
Den øvre delen av ryggen er et glemt område for mange, og fører ofte til dårlig holdning og fremoverskutte skuldre.
Å trene muskulaturen i øvre rygg vil gi deg kontroll på skuldrene, skulderbladene og holdningen. Viktig i løp, og ellers i hverdagen.

Hva er dine favorittøvelser for å styrke løpersteget?