Foto: Freestocks

Julen kan være ekstra vanskelig for deg som har et anstrengt forhold til mat.

Å leve med en spiseforstyrrelse i hverdagen er forferdelig vanskelig. Å leve med en spiseforstyrrelse i julen kan føles enda verre. Julen som skal være en tid fylt med glede, kos og lave skuldre blir heller en tid fylt med ekstra mye angst, uro og stress når du har et vanskelig forhold til mat.

Typisk for en spiseforstyrret er behovet for å følge rutiner og ha kontroll på alt man spiser. Dette kan være vanskelig i julen. I tillegg føles det ofte utfordrende å spise rundt andre mennesker for en med spiseforstyrrelser. Juleselskap med mange mennesker og annerledes mat kan derfor trigge mye angst og panikk. Jeg har selv feiret jul med en alvorlig spiseforstyrrelse i flere år og vet hvor vond og vanskelig juletiden kan være. Men heldigvis ble jeg frisk og har de syv siste årene opplevd hvor fin julen er helt fri fra spiseforstyrrelser. Jeg vil derfor å gi noen tips til hvordan du kan gjøre julen best mulig, til deg med en spiseforstyrrelse og til dine pårørende.

Til deg som syntes julen er vanskelig:


Snakk med de rundt deg! Fortell pårørende og de du skal feire med hvordan du har det, hva du syntes er utfordrende og hva du trenger støtte til. Det er umulig å forstå hvordan det er å leve med en spiseforstyrrelse hvis man ikke har opplevd det selv. Den eneste måten andre kan vite hvordan du har det er å kommunisere det.

Ikke sett deg for store mål eller ha for store forventninger til deg selv i julen. Det er flott å utfordre angsten og spiseforstyrrelsen - det er slik man blir frisk! Jobb aktivt mot et liv uten spiseforstyrrelsen hver eneste dag, men vær litt raus med deg selv. Juletiden er allerede en stor utfordring.

Ikke hopp over måltider. Du trenger mat uansett om den er annerledes enn hva du pleier å spise. Spis alle måltidene dine og kos deg med julekaker og godteri i tillegg (ikke istedenfor). Det er lettere å tenke rasjonelt når du tilfører kroppen tilstrekkelig med næring.

Ta en pause når det trengs. Trekk deg litt tilbake og pust med magen. Du må ikke være sosial hele tiden.

Kjenner du på angst og panikk etter å ha spist julemat? Husk at det bare er mat! Det er ikke farlig og det vil ikke skje noe med deg. Mat er livsviktig. Mat får hjertet ditt til å slå og alle andre indre organer og viktige prosesser i kroppen til å fungere. Du må spise for å leve og du må ikke trene for å spise. Du fortjener mat alltid og du skal aldri ha dårlig samvittighet for å spise.

Til deg som er pårørende

Vær litt ekstra raus i julen. Jeg vet det er vanskelig og frustrerende å leve med en spiseforstyrret, men jeg kan love deg at det er enda verre for den syke. Det vil ikke være slik for alltid. Hvis dere klarer å støtte og tilrettelegge litt ekstra denne julen er sjansene store for at neste jul blir enklere og bedre for dere alle.

Snakk med den spiseforstyrrede på forhånd. Avklar hva han/hun føler er ekstra vanskelig og hva dere kan bidra med av støtte og tilrettelegging. Å planlegge mange, store juleselskaper er kanskje ikke det smarteste akkurat i år.

Ikke snakk om mat, kalorier, vekt, tall, utseende eller lignende under måltid eller ellers. Ikke kommenter hva eller hvor mye du eller andre spiser og tenk på over hva du sier. Kommentarer som «nå har jeg spist mye, jeg er stappmett!», «jeg har sikkert lagt på meg 10 kg i julen» eller «i januar begynner slankekuren!» Kan være utrolig triggende for en med spiseforstyrrelser. Om dere finner andre samtaleemner som tar fokuset bort fra blir mat blir måltidene hyggeligere for alle sammen.

Forhåpentligvis blir årets julefeiring en god opplevelse som gir deg energi og mot til å kjempe videre for et friskt liv. Jeg vet det er en tøff kamp, men jeg vet også at den er mulig å vinne. Stå på og aldri gi deg, så skal du se at julen blir en fin tid igjen!