Foto: Matprat Sara Johannessen

Fargerik kosemat som faller i smak hos de fleste.

Her er den populære sushi doughnuten! Herlig frisk og ikke minst lekker å se på. Denne er pyntet med laksefilet, avokado, reddiker og agurk, men her er det bare fantasien som setter grenser. Lag gjerne din egen variant!

Ingredienser

  • 250 g jasminris eller sushiris
  • 2 ss risvineddik
  • 0,5 ss sukker
  • 0,5 ts salt

Topping:

  • 1,5 stk. nori (grønne ark som brukes til maki)
  • 3 ss ristede sesamfrø
  • 0,5 stk. agurk
  • 3 stk. reddik
  • 150 g laksefilet
  • 0,5 stk. avokado
  • 3 stilker frisk koriander

Fremgangsmåte

Kok ris etter anvisning på pakken, eller følg denne fremgangsmetoden. Skyll ris i kaldt vann i flere omganger til vannet blir helt klart (ikke lenger hvitt). Legg risen i bløt i kaldt vann, ca. 20 aminutter. Hell av vannet.

Ha risen i en kasserolle og hell på vann slik at vannet står ca. 2 cm over risen. Kok opp under lokk, og la det koke godt i 2-3 minutter.
Trekk kasserollen til side eller skru ned platen og kok videre på lav varme i ca. 10 minutter. I løpet av denne tiden skal alt vannet bli borte.

La risen hvile i noen minutter, og vend inn en blanding av risvineddik, sukker og salt. Avkjøl risen.

Gjør klar toppingen mens risen står til avkjøling. Kutt agurk og reddik i tynne, tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller ostehøvel til dette.
Skjær laksefilet i tynne skiver. Til sist avokado i tynne skiver, men husk å se til at denne ikke blir brun.

Legg plastfolie i bunnen av en doughnutform, og fyll i ris, press risen lett sammen slik at den holder formen når du tar den ut. Legg doughnutene på en bit noritang eller på et serveringsfat.

Dryss sesamfrø på den ene siden av doughnutene. Legg agurkskiver, reddikskiver, laksefilet og avokado på doughnutene. Pynt med frisk koriander.

Server gjerne soyasaus og syltet ingefær ved siden av.

Kilde og bilde: Matprat.no/Sara Johannessen