Foto: Matprat, Sara Johanessen

Hva med å lage noen skikkelig gode fastelavnsboller?

Du lager kanskje ikke boller så ofte, i hvert fall ikke med krem. Men det er noe ekstra koselig med fastelavn og fastelavnsboller. Det er tradisjon, og en fin dag å samle hele familien på tvers av generasjoner.

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 1 l hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 3,5 dl melk
  • 1 ts bakepulver
  • 50 g gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Fyll:

  • 3 dl kremfløte (piskes stiv)
  • syltetøy
  • melis

Slik gjør du det

Kutt smør i terninger og la det bli mykt.
Ha hvetemel, sukker, salt, kardemomme, melk og bakepulver i en bakebolle, og smuldre i gjæren.

Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter.
Tilsett smørterninger og elt deigen videre i ca. 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk.
Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse.

Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. La bollene etterheves på et lunt sted.
Pensle bollene med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen på 200 °C i 10-15 minutter. Avkjøl bollene på rist.
Visp fløten til krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet.
Skjær toppen av bollene og legg på krem og syltetøy. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.

Bilde og oppskrift fra Matprat.no