Egg inneholder mye kolesterol, men betyr det at vi bør spise mindre egg?

Tidligere ble vi rådet til å begrense inntaket av egg fordi det er en av de matvarene som inneholder mest kolesterol. Så ble egg "frikjent" fordi det kolesterolet vi får i oss ved ved å spise egg, er relativt ubetydelig i forhold til det kolesterolet kroppen selv lager år vi spiser mettet fett.

Likevel rådes de som har høyt kolesterol, til å begrense inntaket av egg. Stemmer dette, eller er det bare de gamle kostrådene som henger igjen?

Vel så viktig å begrense inntaket av mettet fett

Kolesterol i blodet påvirkes i hovedsak av mengden mettet fett og eventuelt transfett i kostholdet, fordi disse fettsyrene må bindes til kolesterol for å kunne fraktes rundt i blodet.

Det viktigste du kan gjøre for å passe på at kolesterolet ikke er for høyt, er derfor å begrense inntaket av mettet fett og transfett.. Kolesterolet du får gjennom kosten har først en betydning for kolesterolet ditt hvis du spiser store mengder kolesterolrik mat som egg, torskelever eller rogn,

Les også: Det gode kolesterolet

Næringsrike egg skal bli til kylling

Egg er en flott kilde til protein, sunne umettede fettsyrer, folat, vitamin-B2, vitamin-D, vitamin-E og flere mineraler og sporstoffer. Dette følger naturlig av at egget skal bli en kylling og dermed må inneholde alle næringsstoffene som kyllingen trenger og naturligvis er også dette de samme stoffene som kroppen vår trenger.

Kolesterol er også et viktig stoff i kroppen, det inngår i alle kroppens celler og danner hormoner. Derfor trenger også kyllinger kolesterol! Det er likevel viktig å huske på at kroppen vår produserer kolesterol på egenhånd, slik at vi ikke er avhengige av å få stoffet inn i kosten slik vi er med vitaminer.

Maks to eggeplommer i uken

Et standard egg veier ca. 70 gram og inneholder 280 mg kolesterol. Helsedirektoratet anbefaler alle som har høyt kolesterol å holde seg under 300 mg kolesterol per dag. De som er under intensiv behandling der kolesterolet må ned raskt, rådes til å begrense inntaket til maks, 200 mg kolesterol per dag.

I praksis sier man at hjertesyke bør begrense seg til to eggeplommer i uken, slik at man også har plass til litt kolesterol fra andre kilder. Eggehviten derimot inneholder praktisk talt ikke kolesterol, så her er det fritt frem!

Viktigst for diabetikere

Den nyeste kunnskapsoppsummeringen rundt sammenhengen mellom egg og kolesterol hos friske personer ble publisert i British Medical Journal i januar 2013. Forfatterne har her sett på hjertesykdom og slag som endepunkter og kun inkludert studier der flere nivåer av egg-inntak har vært oppgitt.

Her finner forskerne ingen sammenheng mellom inntak av egg og hjertesykdom, unntatt for diabetikere. Personer med diabetes er utsatt for hjertesykdom fordi fett-transporten i kroppen også påvirkes av sykdommen og dette er derfor et viktig funn. Med tanke på slag var derimot egg assosiert med lavere risiko!

Trengs mer forskning

Denne studien er som de fleste andre ikke perfekt, den er basert på registreringer av egg-inntak på ett tidspunkt hos forsøkspersonene og så er hjertesykdom registrert om det oppstår i ettertid. Det er altså fullt mulig at personene har endret inntaket av egg eller kostholdet generelt mellom tidspunktet for kostregistrering og hjertesykdommen. En annen forstyrrende faktor kan være at personer som spiser mer egg generelt har en mindre sunn livsstil enn andre og dette vites ikke sikkert.

Enkelte studier tyder også på at kolesterol i kosten både øker LDL og HDL og at effekten dermed blir nøytral på lipidprofilen. Alt er altså ennå ikke kjent når det kommer til fettstoffskiftet og forskningen på dette feltet drives stadig fremover.

Hva hvis jeg har for høyt kolesterol?

Har du høyt kolesterol bør du nok fortsatt passe litt på inntaket av egg. Er du veldig glad i egg kan du for eksempel prøve å begrense inntaket til et egg annenhver dag, eller bare i helgene og fortsatt ha litt "kolesterolkvote" til overs til andre matvarer som kjøtt og melkeprodukter.

Du kan også bruke et egg og en eller flere eggehviter i omeletten for å få et mer mettende måltid.

Kilder:
(1) Rong Y, Chen L, Zhu T, Song Y, Yu M, Shan Z, et al. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ 2013;346:e8539.
(2) Kanter MM, Kris-Etherton PM, Fernandez ML, Vickers KC, Katz DL. Exploring the factors that affect blood cholesterol and heart disease risk: is dietary cholesterol as bad for you as history leads us to believe? Adv Nutr 2012;3(5):711-7.
(3) Kosthåndboken veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Oslo: Helsedirektoratet; 2012.
(4) Matvaretabellen.no